Kan jag låna pengar trots många kreditförfrågningar?

Låna trots förfrågningar

Idag har långivare många olika möjligheter att ta reda på din ekonomiska situation innan de beviljar ett eventuellt lån.

Beroende på lån, person och företag så kan kontrollen av din ekonomiska situation se lite annorlunda ut.

Varför görs den här kontrollen?

För att långivaren ska kunna se att du faktiskt har en möjlighet att kunna betala tillbaka lånet.

Däremot har just begreppet förfrågningar förvirrat många och vi känner att det är dags att reda ut precis vad det innebär.

Vad menas med förfrågningar?

Alla långivare måste enligt Konsumentkreditlagen vidta en noggrann kreditprövning innan de beviljar ett lån. Med andra ord så kommer inte en låntagare undan en kreditupplysning.

När man pratar om just kreditupplysning finns det flera företag som erbjuder den tjänsten, men de ser inte alla likadana ut.

Upplysningscentralen (UC) är Sveriges ledande företag för kreditupplysningar på företag och privatpersoner. En kreditupplysning innehåller en hel del information om dig och din ekonomi, men endast UC tillhandahåller tjänsten som vi kallar samtliga förfrågningar.

UC registrerar varje förfrågan på dig, till skillnad från andra kreditupplysningsföretag som endast registrerar sina egna.

En förfrågan betyder att ett företag har begärt uppgifter om dig via ett kreditupplysningsföretag.

En förfrågan innehåller information om vilket företag du ansökt lån hos, samt ditt resultat. Om du har många förfrågningar så sänker det ditt kreditbetyg eller din kreditvärdighet.

Många nekade förfrågningar ser inte bra ut för en långivare och ger inte direkt något förtroende. Även om du har många beviljade förfrågningar, kan det visa att du har en tendens att ofta behöva låna, vilket inte heller är bra.

Därför undviker man gärna förfrågningar så gott som det går.

Vad betyder allt det här för mig?

Du har säkerligen lagt märke till att det finns flertalet långivare som marknadsför att de kan ge lån utan UC, som det så fint heter.

Det innebär att företaget använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC och på så sätt undviker samtliga förfrågningar.

Dessa lån har många gånger en högre ränta och ett lägre belopp, däremot kan det vara en enkel lösning för båda parter.

Om du vet att du har många förfrågningar så skulle vi föreslå att du tittar på ett lån som inte använder sig av UC. Det kommer att öka dina chanser och inte påverka ditt kreditbetyg ytterligare på samma sätt.

Det finns en rad olika lån och krediter som du kan ansöka om direkt med BankID eller dylikt idag, samt utan UC.

Väldigt många av dessa begär inte heller att få veta vad du ska använda pengarna till, vilket förenklar processen ännu mer.

Däremot kan det vara bra för dig att stanna upp och kontrollera varför och hur det kommer sig att du har så många förfrågningar och vad du kan göra för att förbättra din situation i framtiden.

Har du många skulder så kan det vara värt att se på en mer långsiktig lösning med en rådgivare, alternativt ansöka om ett samlingslån.

Oavsett så finns det möjligheter att låna med många förfrågningar om du lånar utan UC, men belopp och ränta kommer att påverkas som du säkert förstår. Vi föreslår att du läser vidare på vår hemsida för att ta del av så mycket information som möjligt innan du tar ett avgörande beslut.