Låna trots många förfrågningar

Går det att få ett lån trots många kreditförfrågningar? Det korta svaren är ja, det går absolut. Här kan du läsa mer om att ansöka om lån trots många UC förfrågningar. Hitta lån trots förfrågningar här.

Uppdaterad 20 januari, 2021
låna trots många förfrågningar

Låna pengar trots många kreditförfrågningar

Att ha många dyra lån och krediter är inte roligt.

Det försvårar även möjligheterna för dig att uppskatta ett normalt liv utan ekonomiska begränsningar.

Du kanske t.o.m. har hamnat i en situation där du inte ens kan göra rätt för dig med den ekonomi du har.

Oavsett så kan det vara bra att samla alla dina lån i ett, men hur går det till om du redan har många förfrågningar?

Var lugn, här kan du läsa hur du går tillväga för att öka dina chanser att få låna trots många kreditförfrågningar – oavsett om du ska samla lån eller behöver ett nytt lån till annat.

Gör såhär för att låna pengar om du har många kreditförfrågningar

Om du är i behov av ett lån och vet med dig att du har många kreditförfrågningar är det viktigt att du går igenom din ekonomiska situation grundligt innan du ansöker.

När du har gjort det och kommit fram till att ett lån är den bästa lösningen – gör såhär:

  1. Bestäm hur mycket du vill låna

    Till att börja med behöver du bestämma vilket belopp du önskar låna, och räkna på vilken ränta och återbetalningstid som passar din budget. Detta kommer ge både dig och långivaren en bättre översikt och förenkla möjligheterna att fatta ett beslut.

  2. Jämför långivare

    Nästa steg är att jämföra de olika långivarna som kan erbjuda dig ett lån trots många kreditförfrågningar. När du väl har funnit en långivare du känner dig trygg med är det tid att ta kontakt. När du jämför olika banker är det viktigt att inte bara jämföra priser, utan också se vilka långivare som beviljar lån trots många kreditförfrågningar. På så vis slipper du att fler nekande ansökningar registreras i ditt namn.

  3. Ansök med BankID

    Snabbare svar får du om du söker direkt via internet, men det kan vara bra att ringa långivaren ändå om du vill diskutera din specifika situation. Var noga med att presentera dig, din situation och vad du hoppas med lånet – det kan öppna möjligheter.

Det här är en förfrågning

Idag har långivare många olika möjligheter att ta reda på din ekonomiska situation innan de beviljar ett eventuellt lån. Beroende på lån, person och företag så kan kontrollen av din ekonomiska situation se lite annorlunda ut.

Den här kontrollen görs för att långivaren ska kunna se att du faktiskt har en möjlighet att kunna betala tillbaka lånet.

Däremot har just begreppet förfrågningar förvirrat många och vi känner att det är dags att reda ut precis vad det innebär.

Upplysningscentralen (UC)

Alla långivare måste enligt Konsumentkreditlagen vidta en noggrann kreditprövning innan de beviljar ett lån. Med andra ord så kommer inte en låntagare undan en kreditupplysning.

När man pratar om just kreditupplysning finns det flera företag som erbjuder den tjänsten, men de ser inte alla likadana ut.

Upplysningscentralen (UC) är Sveriges ledande företag för kreditupplysningar på företag och privatpersoner. En kreditupplysning innehåller en hel del information om dig och din ekonomi, men endast UC tillhandahåller tjänsten som vi kallar samtliga förfrågningar.

UC registrerar varje förfrågan på dig, till skillnad från andra kreditupplysningsföretag som endast registrerar sina egna.

KreditbolagUpplysningscentralen (UC)BisnodeCreditsafe
Registrerar betalningsanmärkning:JaJaJa
Delar uppgifter:JaJa, endast med Bisnodes kunderNej
Används av storbanker:JaNejNej
Sparar förfrågningar:1 år1 år1 år

Vad betyder det här för mina chanser att få låna?

Det finns en rad olika lån och krediter som du kan ansöka om direkt med BankID eller dylikt idag, samt utan UC.

Väldigt många av dessa begär inte heller att få veta vad du ska använda pengarna till, vilket förenklar processen ännu mer.

Däremot kan det vara bra för dig att stanna upp och kontrollera varför och hur det kommer sig att du har så många förfrågningar och vad du kan göra för att förbättra din situation i framtiden.

Har du många skulder så kan det vara värt att se på en mer långsiktig lösning med en rådgivare, alternativt ansöka om ett samlingslån.

snabblån
Lån utan UC

Samla lån trots många UC förfrågningar

Ett samlingslån är för många en bra idé, då det kan hjälpa till att ordna upp en privatekonomisk situation med många skulder och krediter.

Men precis som vid privatlån kan många förfrågningar sätta käppar i hjulet för din låneansökan.

Kreditupplysning gör som sagt på alla möjliga låntagare, och om du vill samla dina lån betyder det kanske att du har många förfrågningar registrerade.

Det är inte bara nekande förfrågningar som registreras hos kreditbolagen.

Låt oss säga att du ansöker om ett lån där långivaren använder sig av UC. Om du då har många nekade förfrågningar så är det ett tydligt tecken på att andra långivare inte litar på dig baserat på det resultat de fick fram.

Har du många beviljade förfrågningar så kan det även vara ett tecken på att du ofta behöver låna vilket inte heller är bra.

Man kan tycka att många beviljade resultat borde visa på bra affärsmöjligheter för långivare, men tyvärr är så inte fallet.

Du kan öka dina chanser till att få samla lån om du ansöker om ett regelrätt samlingslån, till exempel från din bank. Du måste då bevisa att lånet används för att betala av skulder och förbättra din ekonomi.

Du kan öka dina chanser till att få samla lån om du ansöker om ett regelrätt samlingslån, till exempel från din bank. Du måste då bevisa att lånet används för att betala av skulder och förbättra din ekonomi.

Sammanfattning

Ett lån utan UC betyder helt enkelt att långivaren inte använder just UC vid kreditupplysningen. Här kan de använda sig av en rad andra företag som t.ex. Bisnode eller Creditsafe. Om du då ansöker om ett lån och långivaren använder sig av Creditsafe kommer din s.k. förfrågan endast registreras där och inte hos de andra.

Oavsett så finns det möjligheter att låna med många förfrågningar om du lånar utan UC, men belopp och ränta kommer att påverkas som du säkert förstår.

Vi föreslår att du läser vidare på vår hemsida för att ta del av så mycket information som möjligt innan du tar ett avgörande beslut.

Vanliga Frågor om lån med många kreditförfrågningar

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna gällande lån med många förfrågningar. 

Vad är lån trots många kreditförfrågningar?

En förfrågan betyder att ett företag har begärt uppgifter om dig via ett kreditupplysningsföretag. En förfrågan innehåller information om vilket företag du ansökt lån hos, samt ditt resultat. Om du har många förfrågningar så sänker det ditt kreditbetyg eller din kreditvärdighet.

Många nekade förfrågningar ser inte bra ut för en långivare och ger inte direkt något förtroende. Även om du har många beviljade förfrågningar, kan det visa att du har en tendens att ofta behöva låna, vilket inte heller är bra. Därför undviker man gärna förfrågningar så gott som det går. Läs mer här.

Är det möjligt att låna trots många förfrågningar?

Det är absolut möjligt att låna trots många förfrågningar, även om det kan försämra dina förutsättningar. Du har säkerligen lagt märke till att det finns flertalet långivare som marknadsför att de kan ge lån utan UC, som det så fint heter. Det innebär att företaget använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC och på så sätt undviker samtliga förfrågningar.

Om du vet att du har många förfrågningar så skulle vi föreslå att du tittar på ett lån som inte använder sig av UC. Det kommer att öka dina chanser och inte påverka ditt kreditbetyg ytterligare på samma sätt.

Det eliminerar inte risken att nekas ett lån, men det stärker definitivt dina chanser under sådana omständigheter. Hitta lån utan UC här.

Vad kostar det att låna med många kreditförfrågningar?

Långivare som inte använder UC kan ofta erbjuda lägre lånebelopp och många gånger en högre ränta. Det är därför extra viktigt att jämföra olika banker och lån innan du bestämmer dig. Använd räknekalkyler och budgetera noga. Läs mer här.

Vem får låna trots många kreditförfrågningar?

Hur din ekonomiska situation ser ut i stort är den största avgörande faktorn i om du får låna. Kan du visa att du har en stabil inkomst och att du tidigare betalat av lån och krediter i tid ökar det dina chanser. 

Banken gör alltid en individuell bedömning för varje ansökan. Du kan alltid kontakta långivaren inna du skickar iväg en ansökan, för att fråga om dina chanser och undvika att få avslag. Starta här.

Andreas Linde
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Låna trots många förfrågningar: 4.8/5 baserat på 76 betyg - Lägg till betyg
Nämndes i