Var kan jag hitta lån med svag kreditvärdighet?

Lån med svag kreditvärdighet

Svag kreditvärdighet kan många gånger ställa till det för dig när du vill ansöka om lån.

Faktum är att det även kan påverka dina möjligheter att teckna abonnemang eller hyra bostad.

Är du trots detta, i behov av ett lån så föreslår vi att du läser vidare så att du vet vilken väg du ska gå.

Varför är kreditvärdighet viktigt?

Din kreditvärdighet eller ditt kreditbetyg är viktigt för att långivaren ska kunna avgöra om du har möjligheter att betala tillbaka lånet.

Enligt Konsumentkreditlagen måste långivare vidta en noggrann kontroll på din ekonomi innan de kan bevilja ett lån.

Har du då låg kreditvärdighet, indikerar det att du inte kan eller har svårt att fullfölja ett låneavtal och du kan därmed nekas.

Det är också viktigt att veta att kreditvärdighet inte bara påverkar privatpersoner, utan även företag har liknande riktlinjer. Svag kreditvärdighet för ett företag påverkar, likt privatpersoner, förmågan att kunna teckna olika avtal.

Om du har en hög kreditvärdighet stärker det dina chanser för att få ett lån beviljat.

Det påverkar också andra avtal positivt som t.ex. ett hyreskontrakt. 

Vilka lånemöjligheter har du?

Låt oss nu anta att du redan gör allting du kan för att ordna upp din ekonomi och kreditvärdighet, men är i ett desperat behov av ett lån.

Till att börja med bör du fokusera på ett lån utan UC, det är ett lån som inte använder sig av Upplysningscentralen för sina kreditupplysningar.

Det är dels bra om du redan har många tidigare förfrågningar, men även för att undvika att försämra din kreditvärdighet för framtida, större lån.

En tidigare förfrågan på dig är en tidigare upplysning, undvik dessa så gott det går.

UC registrerar samtliga förfrågningar på dig, men det finns andra långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag för din skull.

Du bör även känna till att dessa lån vanligen kallas för blancolån/ privatlån, vilket innebär att det är lån utan säkerhet.

Du kan troligen inte låna något större belopp och räntan kommer säkerligen att vara hög med, men det ser du ganska snabbt vid en ansökan.

Nästa steg är att se resultatet på din ansökan.

Oftast står det bara om du blivit nekad eller beviljad med möjlighet att kontakta långivaren för diskussion. Om du har blivit beviljad så kommer din ekonomi och kreditvärdighet avgöra resultatet för lånebeloppet och räntan.

Det kan hända att du får låna mindre än vad du ansökt om, vilket är någonting du får ta ställning till om det sker.

Fick du din ansökan nekad? Då finns det även där möjligheter att påverka resultatet.

Mera om detta i nästa avsnitt.

Går det att få en nekad ansökan beviljad?

Låt oss bortse från de steg du kan ta för att stärka dina chanser till lån i framtiden och istället fokusera på nuet. Dessa tips gäller inte bara för att få ett nekat lån beviljat, utan kan även positivt påverka ett beviljat lån:s belopp och ränta.

Medsökande. En medsökande kan tippa vågskålen åt rätt håll, eftersom det ökar dina betalningsmöjligheter. Bättre betalningsmöjligheter = ökade chanser till lån.

Låneförmedlare. Dessa individer kan hjälpa dig att kontakta olika långivare och förhandla till bättre avtal. De känner till marknaden och kan även uttrycka sig på ett sätt som du kanske inte kan.

Skuldrådgivare. Om du har svåra skulder kan det vara en ypperlig idé att träffa en skuldrådgivare via din kommun. Det är kostnadsfritt och de kan titta på hela din ekonomi och hjälpa dig med olika förhandlingar.

Livssituation. I det här fallet menar vi inte att du berättar om din sjuka katt, utan istället faktorer som kan stärka din ekonomiska position. Skriv upp allting som rör din ekonomi och vad du hoppas på med lånet, presentera det sedan för långivaren. Det är viktigt att det kan visa att du har ekonomiska möjligheter och samtidigt tar fullständigt ansvar. Det här kan bl.a. vara bra om du söker ett samlingslån.