Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning tas alltid när du ansöker om lån eller kreditkort. Detta görs för att långivaren eller kreditkortgivaren ska kunna bedöma sin risk med att erbjuda dig deras tjänster. Enligt konsumenkreditlagen måste långivaren eller kreditkortgivaren utföra en kreditupplysning.

Det finns två olika typer av kreditupplysning, personupplysning och mikroupplysning. En personupplysning innehåller mycket information, bland annat inkomstuppgifter ett par år tillbaka, äktenskapsförord, fastighetsinnehav, eventuella betalningsanmärkningar, kreditförfrågningar, eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden och aktiva krediter. En mikroupplysning innehåller endast namn och adress, betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.

När en kreditupplysning görs kan den som gör kreditupplysningen se hur många det tidigare har gjorts (av andra eller samma uppdragsgivare). En historik med många kreditupplysningar på kort tid kan ge dåliga vibbar till uppdragsgivaren. Detta kan signalera att du på kort tid har försökt att ta många lån. Detta påverkar riskbedömningen av dig som kund och kan leda till höre räntor då du bedöms som högre risk.

När en kreditupplysning tas får du alltid ett brev hem om detta. Om du får hem ett brev om detta utan att du ingått ett avtal bör du direkt kontakta kreditupplysningsföretaget för att ta reda på vem som tagit en kreditupplysning på dig.

UC står för Upplysningscentralen och de hade tidigare monopol på kreditupplysningar i Sverige, dvs de var de enda som fick utföra kreditupplysningar. Dock slopades denna regel för en tid sedan vilket har lett till att fler andra kreditupplysningsföretag har tillkommit. UC kan inte se om en kreditupplysning tas av de andra företagen och vice versa. Därför erbjuder vissa långivare kreditprövning utan UC så att deras prövning inte påverkar din kreditvärdighet i framtiden.