Lån för alla – vem kan ansöka om lån?

Lån för alla – vem kan ansöka om lån?

Vi skulle gärna vilja säga att det finns ett lån för alla, det är dock en sanning med modifikation.

Du kan mer eller mindre låna till precis vad du vill, men det betyder inte att du kan få ett lån. Inte nog med att du måste ha rätt ekonomiska förutsättningar, du måste även ha rätt ålder.

Låt oss gå igenom vilka olika lån som finns och vad som krävs för att ansöka om dessa.

Vad ska pengarna gå till?

Även om du kan låna till nästan allt, så är det bra att du har bestämt dig för vad pengarna ska gå till. Det är helt enkelt för att du ska veta var du ska börja och vilket lån du bör ansöka. Ska du t.ex. köpa en bil är det högst sannolikt att det inte är ett bolån du letar efter.

Vet du vad pengarna ska gå till så vet du troligen även hur mycket du kommer att behöva låna, vilket också har stor betydelse. Är det endast ett lån för mat på en vecka så kanske ett SMSlån fungerar? Eller kan det vara så att du söker ett större blancolån inför semestern?

Hur mycket du vill låna och hur mycket du kan låna har också stor betydelse. Det är ingen idé för dig att söka om ett stort lån om du redan har väldigt dåliga förutsättningar rent ekonomiskt. Se över din ekonomi innan du ansöker om ett lån, så du håller dig inom rimliga ramar.

Vilka lån finns för dig?

Oavsett vilket lån du söker efter, är ett gemensamt grundkrav att du i alla fall är myndig. Sedan kan det vara bra att veta att alla långivare tar en kreditupplysning på dig för att avgöra din betalningsförmåga. Resterande uppgifter, krav och villkor kan variera mellan lån och långivare.

Några av de lån du kan ta i Sverige är:

Billån – Oavsett om du köper en ny eller begagnad bil, har du möjligheten att finansiera köpet med ett billån. Likt bolån så används bilen som säkerhet för lånet. Det finns även liknande exempel som t.ex. båtlån eller elektroniklån.

Blancolån – Även kallat privatlån eller konsumtionslån, är ett lån utan säkerhet. Det här är en av de vanligaste formerna av lån som söks i Sverige. Beloppet brukar variera mellan 5 000 – 600 000 kronor och räntan är på mellan 3 – 30%, självklart finns det undantag. Du bestämmer själv vad pengarna ska gå till med det här lånet.

Bolån – Är ett lån för att köpa en bostad. Om du använder bostaden som säkerhet för lånet så kallas lånet för bottenlån. Ett bottenlån får max uppgå till 85% av bostadsvärdet. Om du mot förmodan inte når upp till 85% med bottenlånet, kan du komplettera till en viss gräns med ett s.k. topplån. Ett topplån är dock ett lån utan säkerhet likt ett blancolån, vilket ofta medför högre ränta.

Företagslån – Till skillnad från privatlån så ges det här lånet ut av långivaren till ett företag. Här finns möjligheter att låna både med och utan säkerhet.

Medlemslån – Även kallat facklån, är ett lån som många av de största bankerna kan erbjuda dig som är medlem i en förening eller organisation som banken samarbetar med. Eftersom du är medlem så kan du få ta del av förmåner såsom låneskydd eller lite enklare villkor. I regel är det ett blancolån, där räntesatsen är lika för alla medlemmar.

Omstartslån – Är ett lån som du kan ta med eller utan säkerhet för att lösa tidigare lån som du har. Exempelvis kan du ansöka om ett omstartslån hos en långivare för att lösa andra lån hos andra långivare. Fler namn som hamnar i samma kategori är även samlingslån, hopbakslån och saneringslån.

Peer-to-peer lån – Är ett lån mellan privatpersoner via en marknadsplats. Marknadsplatsen fungerar som mellanhand mellan dig och den grupp individer som eventuellt kommer agera som långivare. Du ansöker på precis samma sätt som ett vanligt blancolån, fast via en marknadsplats som erbjuder möjligheten peer-to-peer lån.

Seniorlån – Finns eftersom många äldre idag nekas lån på grund av deras ålder. Här krävs dock en säkerhet som kan belånas, för att ansökan eventuellt ska kunna gå igenom. 

Snabblån – Är ofta ganska små lån med en relativt kort löptid. Många av dessa kan vara väldigt dyra, men de är också många gånger snabbare och enklare att få. Ett vanligt exempel på ett snabblån är ett SMSlån.

Som du ser så finns det otaliga typer av lån.

Med andra ord finns det ett lån för alla, förutsatt att kraven och villkoren uppfylls för lånet.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Låna pengar > Lån för alla – vem kan ansöka om lån?

Senaste nytt