Peer-to-peer lån

Har du hört talas om peer to peer lån men inte förstått vad det är? Eller du kanske är på jakt efter ett billigt P2P lån? Då har du kommit rätt. Här kan du läsa allt du behöver veta om lån mellan människor. Hitta även alternativa lån i listan nedan.

Uppdaterad 1 mars, 2021

Låna pengar – peer to peer

Peer to peer lån är ett lån mellan privatpersoner. Den här låneformen är en av våra äldsta, men det är en av de låneformer som många inte vet så mycket om.

Lån mellan privatpersoner har flera namn idag men med samma innebörd.

Dessa kallas vanligtvis peer to peer lån, men också P2P lån och peer-to-peer lending (utlåning).

Istället för att låna av en bank eller andra låneinstitut, så lånar du direkt av andra människor via en marknadsplats.

Den här marknadsplatsen fungerar som en mellanhand mellan dig och de som eventuellt kan bevilja dig ett lån. Du kan även bli en av dem som lånar ut och på så sätt tjäna en summa vid tillfälle.

Så fungerar peer to peer lån

Här följer en steg för steg guide till hur det kan gå till att låna pengar med P2P lån. Tänk på att olika marknadsplatser kan ha olika villkor och möjligheter. Peer to peer lending i Sverige är inte heller lika utbrett som i en del andra länder, men du har definitivt flera möjligheter att hitta ett förmånligt lån.

 1. Jämför och hitta en marknadsplats som erbjuder tjänsten peer-to-peer lån.

  För dig som vill låna, så ger det dig möjligheten att jämföra och ta del av fler möjligheter kring lån. Det är digitalt, så det går ofta väldigt snabbt att ansöka och få svar. Läs mer om snabblån här.

 2. Ansök.

  Precis som med en bank väljer du önskat lånebelopp och återbetalningstid, samt skickar in en ansökan. Gör en noggrann kontroll innan du bestämmer dig för att låna så du känner till villkoren.

 3. Handläggningstid.

  Marknadsplatsen (bolaget) utför en sedvanlig kreditupplysning på dig och bestämmer sedan räntan.

 4. Nu har andra människor möjligheten att låna ut pengar till dig.

  Summan som erbjuds brukar dock vara mindre och återbetalningstiden kortare. Det är även intressant att veta att långivarens pengar sprids ut på olika låntagare, inte bara på en enda. Du som lånar kommer dock inte märka någon direkt skillnad och du hanterar lånet på precis samma sätt som med en bank.

När du ansöker om peer to peer lån hos en licensierad marknadsplats kan du vara säker på att allting sköts lagligt och via kontrakt.

Som du ser via punkt 3, så sker det fortfarande en kreditbedömning på dig, vilket är ett krav oavsett vilket lån du ansöker om. Däremot bör du inte förväxla lån av nära och kära med ett peer-to-peer lån.

Det är ytterligare en lånemöjlighet för dig som vill låna pengar relativt enkelt.

Vi bör även notera att ett peer-to-peer lån är ett lån utan säkerhet, ett blancolån. Med andra ord använder du pengarna till precis vad du vill.

låna pengar
billiga lån

Billiga P2P lån mellan människor

För att du ska kunna få ett så billigt peer to peer lån som möjligt är det bästa att se över ditt kreditbetyg. Om du har en stabil ekonomisk situation med fast inkomst och minimala skulder, kan du bli erbjuden riktigt förmånliga räntor.

Om din ekonomi är lite mer ustabil kan det bli dyrare med ett P2P lån. Se tabellen nedan för ett kostnadsexempel.

Kostnadsexempel från Lendify P2P lån baserat på låntagarens kreditbetyg.

Nominell räntaGott kreditbetygMedel kreditbetygSämre kreditbetyg
Min ränta:2,95%5,20%9,40%
Max ränta:8,25%10,45%10,45%

Som du kan se i tabellen ovan varierar räntorna enormt beroende på vilka ekonomiska förutsättningar du har.

Observera också att denna tabell endast representerar en långivares spektrum av P2P lån. Andra långivare och marknadsplatser för peer to peer lån kan ha andra räntor och kostnader.

Tänk på att jämföra marknadsplatser för att hitta de lägsta räntorna!

Alternativ till P2P utlåning mellan privatpersoner

Att låna pengar med P2P utlåning mellan privatpersoner är ett bra alternativ till dig som är ute efter ett billigt privatlån.

Om du är ute efter att investera pengar kan peer to peer investering vara ett lönsamt alternativ, då du får avkastning i form utav räntan som låntagaren betalar.

Tänk på att alltid välja en marknadsplats som står under finansinspektionens tillsyn och har tillåtelse att bedriva låneförmedling.

Tänk också på att jämföra marknadsplatser för att hitta det bästa lånet för just dina behov.

Du kan hitta alternativa privatlån i lånelistan här på Fair-laan.se. Du ansöker online och får pengarne på kontot inom 1-2 dagar.

Vanliga frågor om peer-to-peer lån

Vad är peer to peer lån?

Begreppet peer-to-peer syftar på ett lån mellan privatpersoner som följer liknande principer som ett vanligt banklån. Det är osäkrade privatlån som kan användas till i stort sett vad som helst. Generellt är låneperioderna kortare än privatlån från en bank, och du har inte heller möjligheten att låna riktigt stora belopp.

Vilka fördelar har peer to peer lån?

Peer-to-peer lån har tagit enorma steg de senaste året och är idag en av de lån som växer snabbast på marknaden över hela världen. Inte nog med att det gör att banker och andra låneinstitut inte längre har monopol på marknaden, det stärker dessutom möjligheterna för människor att investera. Idag har man inte bara en önskan att dela idéer, hem och saker, utan även pengar. Läs mer på denna sida.

Hur fungerar det att låna ut pengar med P2P?

För dig som vill låna ut, kan det fungera som ett alternativ till ett sparkonto, aktier eller fonder. Du tjänar ränta på de som lånar av dig och det fungerar nästan som din egen bank. Däremot så står du själv för riskerna vilket kan bli en nackdel. Hitta alternativa privatlån här.

Är peer to peer lån säkra?

Som alltid är det viktigt att vara noggrann och välja lån med omsorg. Om du väljer att låna från en pålitlig marknadsplats som står under finansinspektionens tillsyn kan du vara säker på att ditt P2P lån är säkert. Tänk också på att läsa alla lånevillkor innan du skriver under avtalet. Läs mer här.

Andreas Linde
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Peer-to-peer lån: 4.8/5 baserat på 53 betyg - Lägg till betyg
Nämndes i