Nominell ränta

Vad är nominell ränta?

Här tar vi reda på vad nominell ränta är och reder ut de viktigaste begreppen i anslutning till ränta. Nominell ränta är den huvudsakliga ränta som finns på de kapitalet du själv har satt in. När vi pratar om lån så är nominell ränta det de flesta brukar kalla ”ränta” på ett lån. Det vill säga den grundränta som utgör X antal procent av lånebeloppet. Den nominella räntan brukar anges årsvis.

Vad är effektiv ränta?

Ofta benämns även en effektiv ränta vilket är den nominella räntan + eventuella andra kostnader såsom aviavgift mm. Den totala avgiften på ett år inklusive alla avgifter kallas alltså effektiv ränta. Därför bör du alltid jämföra effektiva räntor när du jämför lån (med löptid på mer än 1 år) för att få en så korrekt uppfattning av lånets kostnad som möjligt.

Hur skiljer sig nominell ränta med effektiv ränta?

Dessa två begrepp skiljer sig på de sättet att den effektiva räntan inte tar hänsyn till vad du totalt får betala, dock är den bättre att använda sig av när du behöver väga lån mot varandra. Om du istället sätter in pengar på ett sparkonto är den nominella räntan den ränta du får på pengarna. Den nominella räntan tar inte hänsyn till inflation eller andra yttre omständigheter som kan påverka ditt sparade belopp.

Hur bestäms räntan?

Då det är en fri räntesättning i Sverige finns det inget tak för vad de olika långivarna får ta som högst i ränta, det vill säga – Det som lånet kostar dig för att långivaren har varit schysst och lånat ut pengar. Räntan som långivaren sätter på ditt specifika lån beror ofta på risken banken står med. Det innebär att om du tar ett lån utan säkerhet har den oftast högre ränta. Att ta ett lån utan säkerhet kan låta läskigt, men i själva verket är det inte du som låntagare som inte har någon säkerhet däremot gör banken de.

Hur väljer jag det bästa lånet med låg nominell ränta?

Det kan vara svårt att hitta en långivare som erbjuder lån utan säkerhet med en bra nominell och effektiv ränta, därför rekommenderar vi dig att väga lånen mot varandra med vår tjänst. Givetvis har alla människor också olika faktorer som spelar roll för dem när de ska ta lån. Vi listar några saker som kan vara bra att ha koll på och jämföra.

  • Hur ser avbetalningsplanen ut?
  • Vad är den effektiva räntan?
  • Vad är den nominella räntan?

Efter dessa utvärderingar av de olika lånealternativen är det också viktigt att fundera på din egen förmåga att kunna betala tillbaka ditt lån. Lån utan säkerhet är nämligen baserade på att långivaren fokuserar på din återbetalningsförmåga snarare än ditt UC register.

Hur räknar jag ut den nominella räntan?

Exempel nominell ränta

Om du vill ta ett lån på 50 000 kr med en ränta på 3 % är den nominella räntan på ett år 0,03×50 000= 1 500 kr dvs. ⇒ kostnaden för den nominella räntan blir 1 500 kr.

Om långivaren tar uppläggningsavgifter eller extra avgifter räknar man istället på den effektiva räntan.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Låna pengar > Nominell ränta

Senaste nytt