Löptid – vad är det?

Löptid – vad är det?

Du har säkert hört talas om ordet löptid, men vad betyder det i lånesammanhang?

Här på sidan vill vi gärna reda ut vad löptid är och varför det är viktigt i lånesammanhang. 

Löptid – vad betyder det?

Så först och främst, vad betyder löptid?

Löptid är lånets återbetalningstid. 

Med andra ord, hur lång tid du har på dig att återbetala ditt lån. Det gäller från den dagen du tecknar lånet till den dagen lånet är fullständigt återbetalt.

Olika lån karakteriseras av olika löptider. SMSlån har typiskt en återbetalningstid på 14 eller 30 dagar. Snabblån eller konsumtionslån brukar ha en återbetalningstid på 3 månader till 15 år, beroende på lånebelopp och bolån upp till 30 år.

Det är alltså viktigt att veta vilken löptid lånet har innan du tecknar det.

Kan du inte betala tillbaka lånet inom återbetalningstiden, tillkommer ofta dyra förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Det gör att ditt lån kan bli extremt dyrt i slutändan.

Därför är det viktigt att veta hur lång din löptid är och välja lån utifrån det. 

Vad bestämmer löptiden?

Löptidens längd beror ofta på lånebeloppet.

SMSlån är oftast på små lånebelopp och därmed kort återbetalningstid. Medan ett bostadslån är på ett betydligt högre belopp och har därmed en återbetalningstid på flera år.

Idag finns det långivare som erbjuder väldigt flexibla löptider. Det kan t.ex. vara från 3 månader opp till 5 år hos en och samma långivare.

Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att du noga överväger hur lång löptiden ska vara.

Ju kortade löptid, ju mer måste du betala tillbaka varje månad, men å andra sidan blir lånet billigare i slutändan då den totala räntan blir lägre. Att räntan blir lägre beror på att du inte har pengarna till förfogande under lika lång tid.

Du ska aldrig ta ett lån med en kortare löptid än du har råd med, även fast det är billigare att låna i kort tid. 

Det är en bra idé att göra en budget innan du ansöker om ditt lån. På så vis får du en bra överblick över dina intäkter och utgifter och kan därför enkelt se hur mycket du har råd att låna.

Förhandla om din löptid

Visste du att du kan förhandla om din löptid?

En del långivare erbjuder flexibel löptid, medan andra har en löptid beror på lånebeloppet.

Du kan antingen förhandla din löptid upp eller ned, dvs. längre eller kortare. 

Skulle du ha svårigheter med att betala tillbaka lånet innan löptiden går ut ska du kontakta din långivare så snart som möjligt, för att se om du kan förlänga din löptid.

Om din ekonomi istället plötsligt har förbättras och du har råd att betala av mer varje månad, kan du nästan alltid förhandla ner löptiden. Det betyder att du kan bli skuldfri snabbare.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Låna pengar > Löptid – vad är det?

Senaste nytt