Hur mycket får jag låna?

Hur mycket får jag låna?

Att låna pengar kan många gånger vara en bra lösning för att hantera en oanad ekonomisk situation, eller om du vill investera i något. 

Faktum är att det idag finns så många långivare på marknaden att det har öppnat dörrar för dig att låna till precis vad du vill. Detta gäller även om du t.ex. har betalningsanmärkningar, men frågan landar då oftast istället på – hur mycket får jag personligen låna?

Vad avgör belopp och ränta?

Hur mycket du får låna samt vilken ränta du får beror till största delen på hur ditt kreditbetyg och ekonomi ser ut. Du har säkerligen sett och hört att just UC nämns ganska ofta i lånesammanhang. Det står för Upplysningscentralen och är ett av de företag i Sverige som erbjuder kreditupplysningar för företag och privatpersoner.

Många svenskar förvirrar begreppet kreditupplysning med UC och tror ofta att det är samma sak, vilket är fel.

Alla långivare måste göra en kreditupplysning på dig för att avgöra hur din ekonomi ser ut och om du har en rimlig möjlighet att betala tillbaka det lån du har ansökt om. UC är endast ett svenskt företag som erbjuder tjänsten.

Om långivaren marknadsför ett lån utan UC, syftar den på en kreditupplysning som inte görs av Upplysningscentralen. Det kan du som låntagare dra nytta av om du t.ex. har många förfrågningar sedan tidigare, som långivaren enkelt kan se via just UC.

Upplysningscentralen registrerar samtliga kreditupplysningar på dig, medan andra kreditupplysningsföretag förhåller sig till sina egna.

När långivaren tar en kreditupplysning på dig så kollar de främst på:

  • Personuppgifter
  • Inkomster
  • Fastighetsinnehav
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo
  • Kreditvärdighet

Resultatet av ovannämnda faktorer kommer avgöra hur mycket du får låna och till vilken ränta.

Kan jag påverka resultatet?

Det går absolut att påverka resultatet ytterligare hos vissa långivare. Det kan vara så att långivaren inte ser alla dina tillgångar på den kreditupplysning som har tagits. Du kanske har lagt undan kapital eller äger exempelvis en finare båt?

En medsökande på lånet kan också påverka ditt resultat. Det ger nämligen en utökad betalningsförmåga för dig och en mindre risk för långivaren. 

Det blir allt vanligare att svenskar ansöker om samlade lån för att få ihop dyra lån och krediter i ett, vilket ibland gör att långivaren kan ha överseende med just din situation.

Ett annat tips kan vara att personligen besöka långivaren och ansöka om lånet. Gör en komplett sammanställning över hela din ekonomiska situation och vad du önskar med ansökan. Presentera sedan detta för långivaren med god ton och visad betalningsvilja.

Den personliga faktorn kan många gånger avgöra om det blir ett ”nej” eller en beviljad ansökan, samt belopp och ränta.

Var ska du börja?

Som du säkert ser så finns det ingen möjlighet för oss att veta hur mycket du personligen får låna och till vilken ränta, men vi hjälper dig gärna med annan viktig information. Vänligen läs vidare på hemsidan och jämför lån innan du tar ett beslut. Det kommer att öka dina chanser så att du kan hitta den bästa lösningen för just dig.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Låna pengar > Hur mycket får jag låna?

Senaste nytt