Så hittar du det bästa lånet

Så hittar du det bästa lånet

Oavsett hur vi formulerar frågan i rubriken, så menar vi självklart det bästa lånet för just dig.

Vilket lån det är och vad det innebär beror först och främst på vad du ska låna till.

När det väl är bestämt så har de ekonomiska faktorerna stor betydelse. Låt oss gå igenom var du ska börja och vilka möjligheter som finns.

Vad är ett bra lån?

Ett riktigt bra lån är självklart ett lån där beloppet du ansökt om beviljas och räntan är ytterst låg. Två exempel på detta kan vara ett Blancolån på 10.000 kronor med 3% ränta, eller ett bolån på två miljoner kronor där räntan ligger på 1,3%. Vi skulle anse att båda dessa är riktigt bra lån.

Hur hittar du då det bästa lånet för dig?

Det gör du genom planering, jämförelser och förhandling.

Det kan se ut på följande sätt:

  • Planera. Se över din ekonomiska situation och vad du i praktiken klarar av. Det är alltid bra att skriva upp allting som rör din ekonomi så att du har det svart på vitt. Du kan även ta en kreditupplysning på dig själv för att se din kreditvärdighet. Faktum är att det många gånger finns utrymme till förbättring redan samma dag. För att hitta dessa fyrklöver behöver du ha en bra överblick på din ekonomi.

 

  • Jämför. Som tur är finns det inte bara en enda långivare på marknaden. Att jämföra långivare med säljare tycker vi är ganska resonligt. Kontrollera vilken långivare som kan ge dig den lägsta räntan på det belopp och lån du vill ansöka om.

 

  • Förhandla. Kom ihåg att du alltid kan förhandla innan, under och efter en låneansökan. Så fort din ekonomiska situation förändras så bör du se om det finns utrymme till förhandling. Det kan även vara så att du haft samma lån en längre tid eller andra aspekter som ger dig möjlighet till förhandling. Minns du att vi jämförde långivare med säljare? Se till att förhandla.

Vad är nästa steg?

Nästkommande steg faller mer på dig än på långivaren.

Vilket lån du ansöker om och hur stora chanserna är att du kan betala tillbaka, kommer att avgöra möjligt belopp och ränta. Med andra ord kanske ett lägre belopp med högre ränta kan vara det bästa lånet för dig i dagsläget?

Eller så kanske du betalar för mycket och känner att du kan få någonting bättre.

För att avgöra din betalningsförmåga behöver långivaren ta en kreditupplysning på dig.

Det är helt enkelt för att få en bättre överblick på din ekonomi. Det här sker enligt lag och är inget som långivaren kan rucka på.

Sedan analyserar man dessa uppgifter tillsammans med din nuvarande situation. Det kan vara uppgifter såsom inkomster och utgifter, ägodelar som kan belånas, eventuellt en medsökande samt mycket mer.

Svårt att svara på

Som du säkert ser så är det omöjligt för oss att berätta vilket lån som är bäst för dig, utan det måste du själv överväga. Däremot kan vi med säkerhet säga att du gör helt rätt som läser på och letar information.

Vår förhoppning är trots allt att hjälpa dig, så att du kan hitta vad du själv anser är bäst för dig.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Låna pengar > Så hittar du det bästa lånet

Senaste nytt