Effektiv ränta

Det kostar alltid att låna pengar. Kostnaden för ett lån brukar kallas ränta, men räntan är oftast inte den enda kostnaden du har. Utöver ränta tillkommer ibland uppläggningsavgift, årsavgift och aviavgifter. Effektiv ränta visar lånekostnaden som inkluderar både räntan och alla andra kostnader baserat på ett helt år. I de flesta fall kräver konsumentkreditlagen att kreditgivare måste visa den effektiva räntan när de erbjuder lån.

Lånets ränta fastställs oftast individuellt och påverkas av bl.a. reporäntan, lånet storlek, löptiden och din ekonomi. De andra kostnader kan vara fasta kostnader, som aviavgifterna, eller en viss procent av lånebeloppet, som uppläggningsavgifter och årsavgifter. Den effektiva räntan används för att underlätta jämförelse mellan olika lån. Men det måste ses som ”färskvara”. Eftersom räntorna kan gå upp och ner närsomhelst under året, ändras även den effektiva räntan.

Med korttidslån, som SMS-lån och andra snabblån som har en löptid på mindre än 12 månader, behöver kreditgivaren inte visa den effektiva räntan. Eftersom lånets ränta baseras på lånets korta löptid och effektiv ränta alltid  beräknas på hela året kan den effektiva räntan vara flera hundra procent. Istället för att visa den effektiva räntan för de här lånen brukar kreditgivare visa det totala beloppet som ska betalas tillbaka om 30, 60 eller 90 dagar.