Funderar du på att ta ett lån?

Tycker du också det är svårt att hitta det bästa lånet? Vi har samlat allt du behöver veta här.

Läs vidare och du får bland annat veta:

  • Hur du undviker riskerna med lån.
  • Hur du lånar utan inkomst.
  • Hur du lånar utan UC.

Kan jag låna utan inkomst?

Att låna ut pengar medför alltid risker. Därför gör bankerna flera kontroller och ställer flera krav på dig som lånsökande. Det vanligaste kravet, förutom att du är myndig, är att du som lånsökande måste har en viss inkomst för att kunna beviljas ett lån. I de flesta fall är minimum kravet mellan 100 000 och 120 000 kronor som årsinkomst.

Men många kreditinstitut kräver inte bara en viss årsinkomst, de ställer även krav på varifrån pengarna kommer. I de flesta fall måste din inkomst komma från en fast tillsvidare anställning eller pension. Om du får A-kassa, sjukpension eller studiemedel kan du nekas att låna även om din totala årsinkomst överstiger bankens krav. Även egenföretagare och deltids- eller visstidsanställda kan nekas att låna pengar på grund av ojämn inkomst.

Men trots dessa krav från bankerna och kreditinstitut är det inte helt omöjligt att låna pengar när du står utan inkomst. Många SMS-långivare ställer inga krav på inkomst alls, eftersom lånebeloppet är lågt och SMS-långivare bedömer din betalningsförmåga efter flera kriterier än endast årsinkomst.

Med ett SMS-lån kan du låna upp till 5.000 kronor utan inkomst men återbetalningstiden är kort, ofta endast 30 dagar. Du kan ibland välja längre löptid, helt upp till 90 dagar, och kan till och med få möjlighet att förlänga lånet vid behov.

OBS

Var försiktig med att förlänga SMS-lån det kan snabbt bli mycket dyrt då förlängsningsavgifter ofta tillkommer.

Det är inte rekommenderat att förlänga ett SMS-lån eftersom förlängningskostnader är höga och den höga räntan på SMS-lån förblir den samma eller höjs vid förlängning av lånet. När du förlänger ett SMS-lån blir det snabbt dyrt och kostnader kan ibland överstiga själva lånebeloppet.

Om du behöver låna ett högre belopp än 5000 kronor kan det kännas omöjligt att hitta utan fast inkomst, men det finns några långivare som är beredda att bevilja till lånsökande som annars har svårt att teckna ett nytt lån. Vissa långivare godkänner inkomst från studiemedel eller ojämn inkomst från timvis anställning. Andra kan vara beredda att låna pengar till personer utan inkomst om de ansöker tillsammans med någon annan.

När du ansöker med en medsökande är ni båda solidariska ansvariga för återbetalning av lånet. Det betyder att kreditgivaren har bättre chanser att få tillbaka sina pengar och då minskar deras risk med at låna ut pengar till dig. Den minskade risken kan även medföra lägre ränta vilket gör lånet billigare.

Ett vanligt privatlån har även längre löptid och därmed lägre månadskostnad samt att det kan omförhandlas vid behov. Om din ekonomi skulle förbättras väsentligt kan du lätt lösa in lånet helt eller delvis utan extra kostnader.

Ett annat sätt att låna pengar utan inkomst är att erbjuda en säkerhet för lånet. I de flesta fall få du bara låna upp till 80-85% av säkerhetens värde och du riskerar att långivaren kräver att du säljer säkerheten om du inte kan betala tillbaka lånet. Men eftersom banken eller kreditgivaren har ökade chanser att få tillbaka de pengarna som de lånade ut kan de vara beredda att låna dig pengarna trots att de brukar neka om du inte har någon inkomst.

Undvik riskerna när du tecknar nya SMS-lån

Om du väljer att teckna ett SMS-lån, med eller utan inkomst, har du högre risk än vid andra typer av privatlån. Det är för att ett SMS-lån oftast måste betalas tillbaka helt efter kort tid, i de flesta fall endast efter 30 dagar. Även om lånebeloppet inte är mer än 5 000 kronor kan det vara svårt att betala tillbaka hela summan på en gång.

Eftersom lånebeloppet för nya SMS-lån är lågt lämpar sig SMS-lån beloppsmässigt till inköp av hemelektronik, vitvaror eller annat som måste ersättas snabbt. Ofta blir dessa inköp nödvändiga på grund av trasiga varor och det kan vara svårt att vänta med att köpa nya till nästa löning. Då kan ett SMS-lån täcka kostnaden fram till lönebetalningen och lånet kan lätt återbetalas inom några veckor.

Du kan undvika riskerna med nya SMS-lån genom att göra en ordentlig genomgång av din ekonomi innan du tecknar lånet. Om du vet att du kommer att ha pengarna till återbetalningen inom 30 dagar är det inget problem att ta ett SMS-lån. Om du vill minska månadskostnaden ska du välja en längre löptid från början. Det är dyrt att förlänga SMS-lån och beloppen kan snabbt överstiga vad som var tänkt från början.

När du teckna nya SMS-lån får du ofta erbjudande om att låna räntefritt. Genom att teckna ett SMS-lån utan ränta kan du minimera dina lånekostnader och därmed underlätta återbetalningen.
lana-snabbt-o-enkelt

Undvik riskerna när du tecknar ett privatlån

Om du tecknar ett privatlån med längre löptid får du genast lägre ränta och därmed även lägre månadskostnad. Men även vid privatlån finns risken att du inte kan betala tillbaka lånet i tid. När du vill låna ett högre belopp är det bra att göra en enkel kalkyl innan du ansöker om ett lån. Genom att jämföra dina inkomster mot dina utgifter kan du ta reda på hur mycket du har råd att betala av varje månad. Då kan du anpassa lånebeloppet och löptiden efter din betalningsförmåga.

När du räknar på dina inkomster bör du räkna med din lägsta möjliga månadsinkomst. Vid timanställning räknar du din inkomst på den månaden med minst timmar och om du inte är helt säker på ditt jobb bör du räkna med vad du skulle få för A-kassa. Med dina utgifter måste du komma ihåg att räkna med utgifter som återkommer mer sällan än varje månad.

Om både dina inkomster och utgifter är mycket ojämna från månad till månad kan det vara bra att ta fram en kalkyl för varje månad under året. Då kan du lätt se hur mycket du har över till lånebetalningar varje månad. Kom ihåg att inkludera en buffert i din kalkyl så du även har råd med oförutsedda utgifter som kan dyka upp.

TIPS

Försäkra ditt lån så slipper du oroa dig för lånet om du blir av med jobbet eller sjukskriven. Nästan alla långivare erbjuder låneskydd som du kan teckna.

När du har tecknat ett privatlån har du möjlighet att omförhandla lånet om din betalningsförmåga skulle försämras kraftigt. Dessutom kan du ofta försäkra dig genom att teckna ett låneskydd.

Det kostar lite extra varje månad men försäkringen träder i kraft om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Då täcker låneskyddet din månadsbetalning under ett år. Vid dödsfall betalas hela lånet av. Detta kan ge dig en trygghet så att du slipper stressa över lånet om du skulle bli av med jobbet.

Lån utan ränta – finns de på riktigt?

Ibland stöter du på erbjudande om att låna utan ränta. De här erbjudandena kan låta för bra för att vara sant. De flesta vet att räntan är din kostnad för lånet och det sätt som långivare tjänar sina pengar på. Banker och kreditgivare vill ha avkastning för sina utlånade pengar och företagen vill gå med vinst. Hur då ska en långivare som erbjuder lån utan ränta kunna går runt i längden?

Svaret är delvis att de kan ta ut andra kostnader än ränta. Ett räntefritt lån behöver inte nödvändigtvis betyda kostnadsfritt och ”gratis”. Istället för ränta på lånebeloppet kan du behöva betala uppläggningsavgifter, administrationsavgifter eller aviavgifter. Om du dessutom väljer att förlänga lånet kan även förlängningsavgifter förekomma. Därför ska du alltid kontrollera alla lånekostnader innan du tecknar ett lån utan ränta.

I de flesta fall är det endast SMS-långivare som erbjuder lån utan ränta och erbjudandet brukar begränsas till nya kunder hos långivaren. Det betyder att om du redan har tecknat ett lån hos en SMS-långivare får du inte längre ta del av räntefria lån. Befintliga kunder har andra fördelar såsom möjlighet att ansöka om högre lånebelopp och snabbare ansökningar.

Beloppet för lån utan ränta är oftast begränsat till max 5 000 kronor och lånet ska vanligtvis betalas tillbaka inom 30 dagar. Ibland är löptiden så kort som 14 dagar och då är det inte alltid lätt att återbetala hela lånet i tid. Vid sena betalningar betalar du räntan på hela beloppet och förseningsavgifter kan tillkomma. Däremot om du bara behöver låna pengarna fram till lönebetalningen kan ett lån utan ränta täcka den tillfälliga pengabristen.

Med ett räntefritt SMS-lån slipper du de höga räntekostnader som SMS-lån har, men du bör läsa villkoren noga för att bekräfta både löptiden och summan av de fasta avgifterna som ska betalas. Du kan utnyttja flera olika SMS-lån utan ränta genom att ansöka om SMS-lån hos flera olika långivare som alla erbjuder räntefria lån till nya kunder.

Dock måste du vara uppmärksam om vem det är som äger varumärkena. Vissa SMS-långivare ägs av samma företag och när du tecknar ett lån hos ett av varumärken räknas du som kund hos alla företagets varumärken. Dessutom missar du fördelarna med att vara befintlig kund och kunna låna högre belopp med snabbare utbetalning.

TIPS

Trots att du behöver betala fasta kostnader på de flesta lån utan ränta är det möjligt att teckna ett SMS-lån helt utan ränta eller andra kostnader. Återbetalningstiden är då oftast mycket begränsad, ofta till endast 14 dagar. Innan du tecknar ett lån utan ränta bör du jämföra lånens totala kostnader för att hitta ett lån som verkligen är utan kostnad.

Vid privatlån måste långivare ange lånens effektiva ränta som jämförelsesiffra eftersom den effektiva räntan inkluderar alla kostnader och räntan för lånet under 12 månader. Eftersom SMS-lån har korta löptider blir den effektiva räntan upp till flera tusen procent och den är inte lika användbar för att jämföra lånekostnader.

Trots det är det faktiskt lättare att jämföra lånekostnaden för flera olika SMS-lån än det är att jämföra privatlån, oavsett om de SMS-lånen marknadsförs som räntefria eller inte. Detta beror på att de flesta SMS-långivare anger lånets totala återbetalningsbelopp vid deras erbjudande och därför blir det lättare att jämföra dem direkt. Du kan då lätt se vilket lån är billigast och även hitta SMS-lån helt utan extra kostnader.

Går det att teckna ett lån utan kreditupplysning?

En kreditupplysning är en kontroll som tas av alla långivare innan de väljer att bevilja ett lån eller inte. Varje gång du ansöker om ett privatlån, kreditkort eller när du vill köpa någonting på kredit tar banken eller kreditgivaren en kreditupplysning för att bedöma deras risk med lånet. Eftersom räntan på de flesta privatlån sätts individuellt efter ansökningen används kreditprövningen även för att bestämma vilken ränta långivaren ska erbjuda dig.

Kreditgivaren kontrollerar hela din ekonomi för att göra en bedömning. De tittar på din inkomst, anställning, kredithistorik och även dina utgifter och skulder. Om långivarens risk med lånet bedöms som för hög beviljas inte lånet alls. Vid andra fall där den sökandes ekonomiska historik är inte för dåligt för att beviljas lån kan den sökande erbjudas ett lån med högre ränta för att täcka långivarens risker med lånet.

Om du vet att din inkomst är låg eller att du har stora utgifter och en ekonomisk historik med betalningsanmärkningar kan det kännas lockande att teckna ett SMS-lån utan kreditprövning. Även lånesökande med deltidsanställning eller ojämn inkomst kan ha svårt att beviljas ett lån och därför vilja ansöka utan kreditupplysning.

VIKTIGT

Du kan inte låna helt utan kreditupplysning, men att låna utan UC är inga problem. Här hittar du lån utan UC.

Tyvärr är det dock inte möjligt att ansöka om ett lån helt utan kreditprövning längre. För några år sedan när de första SMS-långivarna började erbjuda smålån till privatpersoner i Sverige kunde man teckna ett SMS-lån utan kreditupplysning eftersom lånebeloppet var litet och riskerna därför ansågs som små.

Det dröjde dock inte länge innan antalet obetalade lån som skickades till Kronofogden ökade reellt. Finansinspektionen bestämde därför att ta bort undantaget för SMS-långivare och nu måste alla långivare enligt lagen ta en kreditupplysning innan de bevilja ett lån, oavsett hur lågt lånebeloppet är.

Därför är det inte alls möjligt att låna pengar inom Sverige helt utan kreditupplysning. Men trots att alla långivare måste ta en kreditupplysning är det inte omöjligt att teckna ett lån även om din kredithistorik inte är fläckfri. Om du behöver låna ett mindre belopp kan du med fördel vända dig till en av de många SMS-långivare som finns på marknaden idag.

Du får ju inte låna pengar utan kreditupplysning, men de flesta SMS-långivare lägger större vikt på din nuvarande ekonomiska situation än på hur du har haft det tidigare och en kreditupplysning behöver inte hindra dig från att få ett lån beviljat. Eftersom lånebeloppet är lågt och räntan på SMS-lån är hög är SMS-långivare beredda att bevilja lån till personer som skulle nekas lån hos de stora bankerna trots att det innebär en förhöjd risk för dem.

Läs allt om UC här!

Eftersom SMS-långivare ställer lägre krav på låntagares ekonomi kan de bevilja lån till sökande som saknar fast anställning. Många SMS-långivare ställer inte krav på årsinkomst och få ställer krav på vilken form av inkomst du har. Du kan därför ha möjlighet för att låna pengar även om du har studiemedel, ojämn inkomst eller inkomst från ett nystartat eget företag. Även sökande med en eller flera betalningsanmärkningar har ofta möjlighet att teckna ett SMS-lån.

Om du vill låna mer än 5 000 kronor kan det vara svårare om du har en dålig ekonomisk historik, men även här finns aktörer du kan vända dig till. Även om du redan har nekats lån hos en annan bank eller kreditinstitut kan du ibland beviljas ett lån hos en långivare som Bluestep som inriktar sig till att hjälpa personer som annars har svårt att teckna ett lån.

Hitta bra lån utan UC

Trots att du inte kan låna pengar utan kreditprövning kan du låna pengar utan UC. Det är för att UC inte betyder samma sak som kreditprövning utan är en förkortning av Upplysningscentralen – ett av flera olika kreditupplysningsföretag.

Eftersom Upplysningscentralen ägs av de fyra största bankerna har det länge varit en marknadsledare i kreditupplysningstjänster. Alla de stora bankerna har använt sig av UC för deras kreditupplysningar och därför har många andra kreditinstitut och kreditgivare också valt UC.

FÖRDELAR

Fördelar med att låna utan UC:

  • Din låneansökning registreras inte hos UC.
  • Långivaren har inte tillgång till UCs register.
  • Du ökar dina chanser betydligt om du har dålig kreditvärdighet hos UC.

Men det finns flera kreditupplysningsföretag på marknaden idag och vissa av dessa företag, som Creditsafe och Bisnode, har haft stor framgång bland de nyare långivarna och kreditinstituten inom Sverige.

Det är många långivare och SMS-långivare som har valt att ta deras kreditupplysningar hos andra företag än UC och då kan de med all rätt säga att de erbjuder lån utan UC. Om du vill låna utan UC kan du därför välja mellan flera olika och seriösa långivare.

Risken med att låna pengar utan UC är inte större än att låna pengar hos en långivare som tar deras upplysningar från UC. Långivare som erbjuder lån utan UC tar fortfarande kreditupplysningar innan de beviljar och många av dessa långivare är stora och lika tillförlitliga som de största bankerna.

Varför ansöka om ett lån utan UC?

Anledningen till varför många människor vill låna utan UC är att man redan har ansökt om flera olika lån och många låneansökningar kan försämra dina chanser att bli beviljad ett lån med en ny ansökan. Det är för att varje kreditprövning som tas vid låneansökningar registreras som en kreditförfrågning.

Däremot registreras inte om du faktiskt tog lånet eller inte och många kreditförfrågningar kan därför se ut som om du har tecknat många lån, alternativt att du har nekats många låneansökningar tidigare, även om detta inte stämmer.

Många långivare ser därför många kreditförfrågningar som en ökad riskfaktor och blir mindre benägna att bevilja lån till personer som nyligen har ansökt om många olika. Det är en stor nackdel om du vill jämföra många olika låneerbjudande for att sedan välja det lånet som bäst passar dig och din situation.

Eftersom många långivare använder sig av UC registreras alla deras kreditförfrågningar hos UC och ses av alla andra som gör en kreditupplysning hos UC. Dock så delar de olika kreditupplysningsföretagen inte med sig av sina register. Om du ansöker om ett lån hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag ser de inte dina tidigare ansökningar alls. Det kan alltså öka dina chanser att bli beviljad ett lån om du ansöker utan UC i vissa fall.

Ett annat sätt att kunna jämföra flera olika låneerbjudande är att ansöka om lån via en låneförmedlare som Lendo eller Zmarta. Då tas endast en kreditprövning som delas med alla låneförmedlarens partners och du kan få flera erbjudanden genom endast en ansökan.

Låna pengar med betalningsanmärkningar

Vissa människor vill kunna ansöka om ett lån utan UC för att de har dragit på dig betalningsanmärkningar. Eftersom alla långivare måste ta kreditupplysningar innan de bevilja lån spelar det dock ingen roll om långivare använder sig av UC eller ett annat kreditupplysningsföretag, dina betalningsanmärkningar kommer att synas ändå. Men en historik med betalningsanmärkningar behöver inte hindra dig från att låna pengar idag.

En betalningsanmärkning kan försämra din ekonomi under flera år och det kan vara svårare att hyra en lägenhet, ansöka om ett lån eller handla på kredit. Men flera långivare på marknaden idag är beredda att bevilja lån trots en eller flera betalningsanmärkningar. Det finns många SMS-långivare som kan godkänna lån till personer med betalningsanmärkningar. Så om du behöver låna ett mindre belopp har du goda chanser att hitta en långivare och ett låneerbjudande som passar dig.

VIKTIGT

Du får ofta högre ränta med betalningsanmärkningar eftersom det innebär högre risk för långivaren att låna ut. Då kompenserar de genom att höja räntan något.

Den höga räntan för SMS-lån motsvarar den ökade risken som SMS-långivare tar när de bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar. Men ett SMS-lån kan fortfarande vara fördelaktigt om du behöver pengar snabbt och vet att du kommer att ha råd att betala av lånet i tid.

Om du vill låna ett högre belopp har du mindre urval av långivare, men även här finns några långivare som riktar in sig till personer som annars har svårt att få ett lån. De tittar mer på din nuvarande och framtida betalningsförmåga än på din ekonomiska historik.

En eller flera betalningsanmärkningar för några år sedan behöver inte betyder att du inte kan betala tillbaka ditt lån nu, speciellt om dina betalningsanmärkningar är små. En betalningsanmärkning som du fick för fler än 3 år sedan har redan strukits från registret och påverkar inte längre din ekonomi.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en anteckning om att du har haft svårt att betala av en skuld. Du kan få en betalningsanmärkning för obetalade lån, men även för andra skulder som obetalade mobilräkningar, övertrassering av ditt bankkonto eller obetalade trafik- och parkeringsboter.

Trots att betalningsanmärkningar oftast registreras efter att en skuld har skickats till Kronofogden är det inte Kronofogden själv som registrerar betalningsanmärkningar. Det är endast de kreditupplysningsföretag som registrerar betalningsanmärkningar och de bestämmer själva hur mycket vikt de ska lägga på olika typer av skulder och betalningsanmärkningar.

Det är inte heller så att alla skulder som skickas till Kronofogden resulterar i en betalningsanmärkning. När en skuld skickats till Kronofogden får du först ett brev som kallas föreläggande om betalning. Du måste bekräfta att du har mottagit brevet så snart som möjligt och Kronofogden kan söka upp dig för att få ett bekräftande om du inte svarar i tid.

Att bekräfta att du fick föreläggandet om betalning betyder inte att du godkänner skulden i sig. Du har fortfarande rätt att bestrida skulden om du tror att den är oriktigt. Om du vet att skulden är riktigt och betalar av hela skulden inklusive ränta och andra kostnader inom en viss tid läggs ärendet ner hos Kronofogden utan att det leder till en betalningsanmärkning. Det är endast om du inte bestrider skulden och inte betalar att föreläggandet om betalning ändras till en fastställd skuld och du får en betalningsanmärkning.

Jämför lån för att hitta det billigast lånet

När du behöver låna pengar kan du ibland spara tusenlappar om du jämför flera lån och långivare innan du bestämmer dig för vilket lån du vill teckna. Det är lättare att jämföra SMS-lån för att hitta det billigaste lånet eftersom de flesta SMS-långivare anger lånets totala kostnad på sin hemsida. Eftersom räntan är fast för alla låntagare kan du veta redan innan du skickar in din ansökan precis hur mycket ränta och kostnader du kommer att betala på lånet.

TIPS

Så hittar du det bästa lånet:

  1. Gå in på fair-laan.se och jämför de olika lånen.
  2. Ansök online och skriv under med bankID.
  3. Få in pengarna direkt på kontot.

Om du jämför räntefria SMS-lån bör du titta på mer än lånets totala kostnad. Tidsfristen för att låna räntefritt kan vara 14 dagar eller 30 dagar och kostnaderna för sena betalningar kan skilja sig mycket mellan olika låneförslagen.

Det är något svårare att jämföra privatlån med löptid över 12 månader. Det är för att de flesta privatlån har individuell ränta som sätts endast efter att du har skickat en låneansökan. Eftersom flera låneansökningar kan försämra dina chanser att bli beviljad ett lån vid de senare ansökningar är det bäst att skicka så få ansökningar som möjligt.

Du kan därför jämföra räntespann mellan olika långivare för att få en uppskattning av vad du kan förvänta dig i ränta. En långivare som anger ett räntespann på 4%-15% kommer förmodligen att erbjuda lägre ränta vid beviljat lån än en långivare med räntespann 12%-30%. Du kan även jämföra flera olika låneförslag genom att ansöka om lån via en låneförmedlare. Då får du flera erbjudanden med endast en kreditupplysning.

Du bör även jämföra de olika löptiderna som erbjuds. Ibland kan du välja en löptid upp till endast 10 år medan en annan långivare erbjuder upp till 12 eller 15 år för samma lånebelopp. Om du vill hålla månadskostnaden så låg som möjligt ska du välja den längsta löptiden. Om du dock vill hitta det billigaste lånet ska du välja en kortare löptid eftersom den totala kostnaden blir högre med längre återbetalningstid.

Kom ihåg att även jämföra de olika fasta kostnaderna när du jämför olika lån. Ibland måste du betala uppläggningsavgifter eller aviavgifter vilket kan bli dyrt i längden. Med en aviavgift på 25 kronor i månaden betalar du 1.250 kronor med en löptid på 5 år. Genom att jämföra den effektiva räntan kan du se exakt vad lånet kostar dig under de första 12 månaderna. Detta är en bra indikator på vilket lån som är billigast.

Öka dina chanser att bli beviljad ett lån

Alla vet att du har större chans at få ett lån om du har en ordnad ekonomi med hög lön och inte har några andra skulder. Det är svårt att snabbt ändra på din ekonomiska historik eller din lön men det finns flera saker du kan göra för att öka dina chanser att bli beviljad ett lån.

Det enklaste är att ansöka om lånet tillsammans med någon annan. En medsökande på en låneansökan betyder att banken har större chans att få tillbaka sina pengar vilket minskar deras risk betydligt. Om en sökande hamnar i betalningssvårigheter och inte kan betala av lånet kan banken vända sig till den medsökande. Den medsökande är då den som står som ansvarig för att lånet kan betalas tillbaka.

Ibland kan du även välja att låna pengar med säkerhet. Då kan banken kräva att du ska sälja säkerheten för att betala tillbaka lånet. Detta minskar långivarens risk och de kan därför vara mer benägna att låna ut pengar. Om du trots allt fortfarande nekas hos en eller flera långivare kan du vända dig till en av de långivare som specialiserar sig på att hjälpa personer som har svårt att få ett lån. Dessa företag kan ofta hitta lösningar som passar dig trots svårigheter med att betala av.

Ansök om ett lån med snabba pengar och direkt utbetalning

Ett av de bästa resultaten av den utökade lånemarknaden som existerar i Sverige idag är att konkurrensen har lett till en mycket förenklad ansökningsprocess och snabbare direkt utbetalning.

För i tiden behövde du kontakta banken personligt och slösa tid med krångliga möten med banktjänstemän. Utredningstiden på din ansökan kunde vara upp till 3 veckor och utbetalningen kunde ske kanske 3-5 bankdagar efter att lånet beviljas. Så är inte fallet idag.

Nu kan du istället ansöka om ett lån inom 5 minuter, få ett besked direkt och få tillgång till dina pengar minuter efter att lånet har beviljats. Eftersom du idag oftast ansöker om ett lån via långivarens hemsida behöver du endast ange dina personuppgifter, lånebelopp och löptid innan du skickar din ansökan.

Ibland måste du även ge uppgifter om din inkomst, anställning, boendesituation, hushåll och andra skulder, men de tar sällan mer än 10 minuter att fylla i en låneansökan och du får oftast ett preliminärt besked direkt på skärmen. Eftersom de flesta långivare använder sig av automatiska processer blir den definitiva beskedet ofta fastställt inom några timmar efter den sedvanliga kreditupplysningen har utförts.

Ofta har du möjlighet att bekräfta lånet via e-legitimation och kan utbetalningen påbörjas direkt. Med direkt utbetalning till ditt bankkonto får du oftast tillgång till dina pengar inom 1-3 bankdagar. Ofta når pengarna ditt bankkonto redan samma dag eller dagen efter din ansökan har beviljats.

Vissa långivare erbjuder direkt utbetalningar till vissa banker, vilket betyder att du kan får tillgång till pengarna inom minuter om du har ett konto hos samma bank. De flesta långivare erbjuder dessa direkta utbetalningar till endast en bank, men ibland kan de använda två olika banker för sina utbetalningar. Det ökar dina chanser att kunna dra nytta av direkt utbetalningar med snabb tillgång till pengarna.