Lån med eller utan säkerhet

Lån med eller utan säkerhet

Du kan låna på två sätt – med säkerhet och utan säkerhet.

Vi reder ut de olika typerna av lån och vad de innebär för dig som låntagare.

Låna med säkerhet

När du ansöker om lån från banken krävs det ofta en säkerhet för lånet.

Men vad betyder det? 

En säkerhet för lånet betyder att banken kräver att du kan ge dem något av värde om du inte kan betala tillbaka ditt lån, så att de kan få tillbaka de pengar de har lånat dig.

Du kan använda föremål av värde som du redan äger som säkerhet, men oftast används det som du köper som säkerhet för lånet. Det vanligaste är att huset eller bilen ställs som säkerhet för ett lån.

När du lånar med säkerhet ställer banken krav på vad du köper. Eftersom banken vill vara säker på att få tillbaka sina pengar om du inte kan betala tillbaka lånet, får inte säkerheten vara i vilket skick som helst.

I de flesta fall får du inte heller låna lika mycket som föremålet kostar. Istället lånar du bara en viss procent av värdet.

Resten måste du bekosta själv, antigen med sparade medel eller genom att teckna ett lån utan säkerhet som täcker skillnaden.

Den största fördelen med ett lån med säkerhet är att räntan brukar vara låg, från 3%.

Du måste oftast betala en uppläggningsavgift och det kan förekomma årsavgift och aviavgifter, men även med dessa kostnader inräknat blir lån med säkerhet billigare än lån utan säkerhet.

Den största risken med ett lån med säkerhet är att du inte kan betala tillbaka ditt lån.

Då riskerar du inte bara påminnelser eller betalningsanmärkningar, utan också risken att förlora huset, bilen eller det som användes som säkerhet. Detta beror på att banken har rätt att ta säkerheten som betalning om du inte kan betala tillbaka ditt lån.

Låna utan säkerhet

När du vill låna utan säkerhet får du fria händer. Långivaren ställer inga krav på vad du använder pengarna till.

Du kan låna till konsumtion, hemelektronik, resor, etc. eller du kan använda lånet för att lösa in andra dyra lån i förtid.

Du får låna lika mycket som produkten kostar eller mer och det finns inga krav på i vilket skick produkten ska vara i när du köper den. Om du lånar till bilköp får bilen till exempel vara hur gammal som helst.

Med de flesta privatlån och SMS lån som du ansöker om online, kan du låna utan säkerhet. Det kan dock vara svårt att hitta bra lån utan säkerhet bland mängden, eftersom urvalet är så stort.

Därför bör du alltid jämföra olika låneförslag för att hitta ett lån som passar dig och din situation.

Kontrollera hur din ekonomi ser ut innan du väljer ett nytt lån utan säkerhet och räkna ut hur mycket du har råd att låna. Du kan påverka månadskostnaden genom att välja rätt återbetalningstid, men titta även på lånets kostnader.

Ibland kan fasta kostnader vara höga även om räntan är låg.

Det bästa lånet är ett lån med låga eller inga fasta kostnader tillsammans med låg ränta.

Fördelen med lån utan säkerhet är förstås, att du inte riskerar att förlora säkerheten om du har svårt att betala av lånet.

Däremot är räntan och därmed lånekostnaden högre än vid lån med säkerhet. Därför är det en bra idé att göra en kalkyl för att se hur mycket du har råd att betala varje månad.

För att spara tid och göra jämförelseprocesen enklare, kan du använda dig av en jämförelsetjänst som Fair-laan.se.

Genom Fair-laan får du:

  1. En gratis lånejämförelse
  2. De billigaste lånen utan säkerhet
  3. Recensioner av olika långivare
  4. En tydlig översikt över lånemarknaden

Du kan låna utan säkerhet hos alla våra långivare. Där du kan jämföra flera erbjudanden, räntor, löptider och villkor.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Lån utan säkerhet > Lån med eller utan säkerhet

Senaste nytt