Lån med eller utan säkerhet

Du kan låna på två sätt – Du kan låna med säkerhet och du kan låna utan säkerhet. Vi reder ut de olika typerna av lån och vad de innebär för dig som låntagare.

Låna med säkerhet

När du lånar med säkerhet måste banken ha en säkerhet för lånet. Du får använda föremål av värde som du redan äger som säkerhet, men oftast används det du köper som säkerhet för lånet. Ett bolån är det tydligaste exempel på ett hypotekslån där huset står som säkerhet. Vid billån kan bilen krävas som säkerhet.

När du lånar med säkerhet ställer banken krav på vad du köper. Eftersom banken vill vara säker på att få tillbaka sina pengar om du inte kan betala tillbaka lånet får inte säkerheten vara i vilket skick som helst.

I de flesta fall får du inte heller låna lika mycket som föremålet kostar. Istället lånar du en viss procent av säkerhetens kostnad som lån med säkerhet. Resten måste du bekosta själv antigen med sparade medel eller genom att teckna ett lån utan säkerhet som täcker skillnaden.

Den största fördelen med ett lån med säkerhet är att räntan brukar vara låg, från 3%. Du måste oftast betala en uppläggningsavgift och det kan förekomma årsavgift och aviavgifter men även med dessa kostnader inräknat blir lån med säkerhet billigare än lån utan säkerhet.

Den största risken med ett lån med säkerhet är att du inte kan betala tillbaka ditt lån. Då riskerar du inte bara påminnelser eller betalningsanmärkningar men eftersom banken har rätt att ta säkerheten kan du även förlora huset, bilen eller det som användes som säkerhet.

Låna utan säkerhet

När du vill låna utan säkerhet får du fria händer. Långivaren ställer inga krav på vad du använder pengarna till. Du kan låna till konsumtion, hemelektronik, resor, etc. eller du kan använda lånet för att lösa in andra lån i förtid. Du får låna lika mycket som produkten kostar eller till om med lite mer om du vill och det finns inga krav på vilket skick produkten är i när du köper det. Om du lånar till bilköp får bilen till exempel vara hur gammal som helst.

Med flesta privatlån och SMS-lån som du ansöker om online kan du låna utan säkerhet. Det betyder att det kan vara svårt att hitta bra lån utan säkerhet bland mängden. Därför bör du alltid jämföra olika låneförslag för att hitta ett lån som passar dig och din situation. Kontrollera hur din ekonomi ser ut innan du välja ett nytt lån utan säkerhet och räkna ut hur mycket du har råd med. Du kan påverka månadskostnaden genom att välja rätt återbetalningstid, men titta även på lånets kostnader. Ibland kan fasta kostnader vara höga även om räntan är låg. Det bäste lånet är lånet med låga eller inga fasta kostnader tillsammans med låg ränta.

Fördelen med lån utan säkerhet är förstås att du inte riskerar förlora säkerheten om du har svårt att betala av lånet. Däremot är räntan, och därmed lånekostnaden, högre än vid lån med säkerhet och du måste kalkylera med högre månadskostnad när du beräknar om du har råd med att låna pengarna.

Låna utan säkerhet kan du göra hos alla våra långivare där du kan jämföra flera erbjudanden, räntor och löptider.