Kronofogden, vad är det?

Du har säkert hört talas om Kronofogden, men vad är det och hur fungerar det?

Det svarar vi på i denna artikel. 

Om du hamnar i stora betalningssvårigheter och inte kan betala tillbaka ditt lån, riskerar du att ärendet skickas till Kronofogden.

Kronofogden är en myndighet som försöker hjälpa företag och privatpersoner att undvika problem med obetalda räkningar.

Du kan också ansöka om en så kallad skuldsanering hos Kronofogden. 

Trots att Kronofogden är till för att hjälpa både dem som är skuldsatta och dem som inte har fått sina pengar, ses det som någonting du bör undvika.

En betalningsanmärkning försämrar dina chanser att teckna nya lån, hyra en lägenhet eller beställa saker på faktura. En betalningsanmärkning ligger kvar i registret i 3 år.

Men att en skuld hamnar hos Kronofogden behöver inte betyda att du automatiskt får en betalningsanmärkning. När en skuld skickas till Kronofogden få du först ett brev med en räkning.

Om du kan betala räkningen innan förfallodatumet försvinner problemet utan betalningsanmärkningar.

Det tillkommer dock andra kostnader som läggs på skulden så om du redan har svårt att betala av skulden blir det inte lättare om ärendet hamnar hos Kronofogden.

Om du inte kan betala av skulden

Om du tror att betalningsföreläggandet är felaktigt ska du bestrida fordran. Under utredningstiden som följer får du ingen betalningsanmärkning och de får inte fastställa något utslag.

Om du inte betalar eller bestrider skulden, kommer Kronofogden registrera skulden i sina register.

Efter det har hänt får fordringsägaren välja om Kronofogden ska driva in skulden eller låter det vara vilande. Du brukar få en vilande skuld om du inte har någon lön eller andra tillgångar.

Då får Kronofogden bevaka om det kommer tillgånger vid ett senare tillfälle, som kan då användas för att betala av skulden.

Om fordringsägaren väljer att Kronofogden ska driva in skulden tillkommer ytterligare avgifter och de får begära utmätning av tillgångar.

När Kronofogden begär utmatning av tillgångar kan det gälla värdepapper, bil, bostad eller lösöre som de då tar.

Värdepapper brukar säljas av banken men andra tillgånger säljs av Kronofogden via aktion och pengarna från försäljningen går till att betala av alla skulder som du har. Om du kan betala av skulden innan aktionsdagen får du behålla dina tillgånger.

Kronofogden kan även begära löneutmätning. Då dras en del av din lön av för att betala av skulden. Du får behålla ett belopp som kallas förbehållsbelopp som ska täcka din bostadskostnad samt ett så kallad normalbelopp för dina levnadskostnader.

Du har även rätt till tillägg för bl.a. medicinska kostnader, resor till och från arbete, barnomsorgskostnader och underhållsbidrag.

Det kan kännas väldigt tungt och kanske pinsamt att råka ut för en utmätning, men det är tyvärr ofta nödvändigt. Du är aldrig ensam om en utmätning och många fler än du tror har faktiskt varit i kontakt med Kronofogden.

Det bör inte ses som något skamligt, men för din egna ekonomiska och psykiska hälsa bör du göra allt för att undvika att hamna där.

Kronofogden kan också ge personer som är skuldsatta en skuldsanering. Det betyder att Kronofogden gör en avbetalningsplan på ett visst antal år. När avbetalningsperioden utlöper slipper personen som är skuldsatt att betala det som återstår av skulden. Det betyder alltså att skulden försvinner.

Undvik utmätning när ärendet hamnar hos Kronofogden

Du kan faktiskt undvika utmätning även om en skuld har skickats till Kronofogden och du har fått en betalningsföreläggande. Detta kan bara göras om du kontaktar fordringsägaren och uträttar en avbetalningsplan.

Fordringsägaren kan då välja att återkalla ärendet.

Helst bör du dock försöka att undvika att ärendet hamnar hos Kronofogden från början. Det här gör du lättast genom att ta kontakt med en långivare redan när du befarar att du kommer att hamna i betalningssvårigheter, helst innan du missar första betalningen.

Om du berättar om din situation och samarbetar för att hitta en återbetalningsplan som du har råd med kan du undvika onödiga kostnader och allt stress som förekommer vid obetalade lån.

Att ta lån för att betala av skulder är sällan en bra idé. Detta leder bara till högre kostnader då varje lån kostar i ränte och ofta även andra avgifter såsom aviavgifter, uppläggningsavgifter mm.

Den enda gången det kan vara lönsamt att ta ett lån är om du har många smålån och krediter som du vill göra om till ett stort lån.

Det gäller då att du hittar ett bra lån med låg ränta och lång löptid. Du bör även se till så att du verkligen kan betala av lånet.

Hos Lendo och Zmarta kan du till exempel samla dina dyra smålån och krediter genom att baka in dem i ett större.