Kronofogden, vad är det?

Kronofogden, vad är det?

Du har säkert hört talas om Kronofogden, men vad är det och hur fungerar det?

Det svarar vi på i denna artikel. 

Om du hamnar i stora betalningssvårigheter och inte kan betala tillbaka ditt lån, riskerar du att ärendet skickas till Kronofogden.

Kronofogden är en myndighet som försöker hjälpa företag och privatpersoner att undvika problem med obetalda räkningar.

Du kan också ansöka om en så kallad skuldsanering hos Kronofogden. 

Trots att Kronofogden är till för att hjälpa både dem som är skuldsatta och dem som inte har fått sina pengar, ses det som någonting du bör undvika.

TIPS: Du kanske vill ta reda på mer om hur du kan ta lån utan UC eller om hur du kan ta lån med betalningsanmärkningar isåfall kan du göra det på vår hemsida.

Vad får en betalningsanmärkning för konsekvens?

  • Försämrar dina chanser att teckna lån
  • Hyra lägenhet
  • Beställa saker på faktura
  • Betalningsanmärkningar ligger kvar i registret i 3 år.

Att en skuld hamnar hos Kronofogden behöver inte betyda att du automatiskt får en betalningsanmärkning. När en skuld skickas till Kronofogden får du först ett brev med en räkning.

Om du kan betala räkningen innan förfallodatumet försvinner du ifrån kronofogdens register utan betalningsanmärkningar.

Om du inte kan betala av skulden

Om du inte kan betala av skulden kan det tillkomma kostnader som läggs på skulden. Om du redan har svårt att betala av skulden blir det inte lättare om ärendet hamnar hos Kronofogden.

Om du tror att betalningsföreläggandet är felaktigt ska du bestrida fordran. Under utredningstiden som följer får du ingen betalningsanmärkning och de får inte fastställa något utslag.

Bestrida betalningskrav från kronofogden

Om betalningskravet inte är sanningsenligt ska du bestrida det. Oavsett är det viktigt att medge att du mottagit Kronofogdens betalningskrav. Om du inte betalar eller bestrider skulden, kommer Kronofogden registrera skulden i sina register.

Om du får ett betalningskrav från Kronofogden är det fodringsägaren, det vill säga den du är skyldig som får välja om Kronofogden ska driva in skulden eller låta det vara vilande. Om du inte har någon inkomst eller andra tillgångar brukar det bli en vilande skuld.

I detta fall får Kronofogden bevaka om det kommer tillgångar vid ett senare tillfälle, som kan då användas för att betala av skulden.

Om fordringsägaren väljer att Kronofogden ska driva in skulden tillkommer ytterligare avgifter och de får begära utmätning av tillgångar.

Vilka tillgångar kan Kronofogden begära när dem gör utmätning? 

  • Värdepapper
  • Bilar
  • Bostad
  • Lösegendom såsom möbler etc.

Värdepapper brukar säljas av banken men andra tillgångar säljs av Kronofogden via aktion och pengarna från försäljningen går till att betala av alla skulder som du har. Om du kan betala av skulden innan aktionsdagen får du behålla dina tillgångar.

Lönemätning

Kronofogden kan även begära löneutmätning. Det innebär att en del av din lön avsätts för att betala av skulden. Du får behålla ett belopp som kallas förbehållsbelopp som ska täcka din bostadskostnad samt ett så kallat normalbelopp för dina levnadskostnader.

Du har rätt till tillägg för bl.a. medicinska kostnader, resor till och från arbete, barnomsorgskostnader och underhållsbidrag.

Det kan kännas väldigt tungt och kanske pinsamt att råka ut för en utmätning, men det är tyvärr ofta nödvändigt. Du är aldrig ensam om en utmätning och många fler än du tror har faktiskt varit i kontakt med Kronofogden.

Det bör inte ses som något skamligt, men för din egna ekonomiska och psykiska hälsa bör du göra allt för att undvika att hamna där.

Skuldsanering

Kronofogden kan också ge personer som är skuldsatta en skuldsanering. Det betyder att Kronofogden gör en avbetalningsplan på ett visst antal år. När avbetalningsperioden utlöper slipper personen som är skuldsatt att betala det som återstår av skulden. Det betyder alltså att skulden försvinner.

Du kan läsa mer om skuldsanering på Kronofogdens hemsida.

Undvik utmätning när ärendet hamnar hos Kronofogden

För att undvika utmätning ska du kontakta fodringsägaren och lägga upp en avbetalningsplan som passar er båda.

Detta gäller även om du har en skuld hos Kronofogden.

Fordringsägaren kan då välja att återkalla ärendet.

Kontakta lånegivaren för att slippa Kronofogden

För att slippa hamna hos kronofogden från början bör du ta kontakt med din långivare redan när du befarar att du kommer att hamna i betalningssvårigheter, helst innan du missar första betalningen. Detta brukar uppskattas av långivaren. Om du berättar om din situation och samarbetar för att hitta en återbetalningsplan som du har råd med kan du undvika onödiga kostnader och all stress som förekommer vid obetalade lån.

Helst bör du dock försöka att undvika att ärendet hamnar hos Kronofogden från början.

Att ta lån för att betala av skulder är sällan en bra idé. Detta leder bara till högre kostnader då varje lån kostar i ränte och ofta även andra avgifter såsom aviavgifter, uppläggningsavgifter mm.

Den enda gången det kan vara lönsamt att ta ett lån är om du har många smålån och krediter som du vill göra om till ett stort lån det vill säga för att samla dina lån.

Det gäller då att du hittar ett bra lån med låg ränta och lång löptid. Du bör även se till så att du verkligen kan betala av lånet.

Hos Lendo och Zmarta kan du till exempel samla dina dyra smålån och krediter genom att baka in dessa i ett större samlat lån.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Lån med betalningsanmärkning? > Kronofogden, vad är det?

Senaste nytt