Kan jag låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden?

Aktiv skuld hos Kronofogden

Om man tar en titt på Kronofogdens hemsida så kan man se att närmare en halv miljon svenskar har en totalskuld på runt 70 miljarder kronor idag.

Det positiva med situationen är att både summan och antalet skuldsatta minskar och idag försöker både långivare och myndigheter samverka för att hjälpas åt för ett skuldfritt Sverige.

Ett sätt att faktiskt hjälpa är att stjälpa – låt oss berätta mer.

Vad är en aktiv skuld hos Kronofogden?

Om du av någon anledning inte betalar en skuld som du har, kan företaget eller personen i fråga välja att vända sig till Kronofogden.

Kronofogden kommer vid ett sådant tillfälle skicka ut ett brev till dig om att du har en aktiv skuld eller skuldsaldo som det även heter. Om det är så att skulden är korrekt och ingen överklagan sker i ärendet är det upp till dig att betala inom angiven tid.

Om du då inte kan betala så kommer Kronofogden försöka att driva in skulden av dig på egen hand.

Att ha skuldsaldo är ingenting roligt och det kommer påverka stora delar av ditt liv. Du kan t.ex. få svårt att hyra bostad och det blir knepigare att skaffa ett vanligt telefonabonnemang.

När vi talar om lån och krediter så kommer det att stoppa dina möjligheter helt om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Troligen kommer alla affärsbanker ge dig avslag på en låneansökan direkt, utan att ens diskutera alternativ.

I det här fallet är ett avslag ett sätt att hjälpa genom att stjälpa.

Helt enkelt för att inte placera både dig och långivare i ytterligare riskzoner. Med andra ord kan det vara bra att lösa ditt skuldsaldo först, oavsett varför du hamnade där från början.

Vi förstår dock självklart att det inte alltid är så enkelt.

Vilka möjligheter har jag med skuldsaldo?

Det går inte att låna om du har skuldsaldo men det går att låna med betalningsanmärkningar.

Jämför olika långivare och se vilka möjligheter du har.

Se dock till att du inte tar ett förhastat beslut som du inte klarar av.

Om du har skuldsaldo hos Kronofogden behöver du attackera problemet från en annan vinkel. Börja med att skriva upp allting som rör din ekonomi så att du eventuellt kan hitta nya vägar för att lösa ditt skuldsaldo först.

Se om någon inom familjen kanske kan hjälpa dig?

Om det gäller större summor så skulle vi rekommendera att du tar kontakt med en skuldrådgivare i din kommun. De kan hjälpa dig på många olika sätt kostnadsfritt, men de kan däremot inte garantera dig några lån.

Det sista steget är att faktiskt ta kontakt med Kronofogden själv och se om du kan få igenom en s.k. skuldsanering. Även här kan en skuldrådgivare via din kommun hjälpa dig och många gånger kan deras kunskap öka dina chanser att beviljas.

Vad ska du inte göra?

Vad du än gör – ge inte upp!

Det är viktigt för dig att känna till att det finns hundratusentals svenskar som sitter i en liknande sits. Det finns hjälp att få och vi lovar att du kan åstadkomma mycket mer än du tror, även på kortare tid än beräknat.

Det gäller bara att ha en tydlig överblick och ett kreativt tänkande. Information och hjälp finns på flera platser runt om, så ta dig tid att utnyttja detta.

Se dock till att du inte försöker att ansöka om ännu fler lån och krediter, eller ta privata lån som du inte klarar av.

Det kommer endast försämra din situation ytterligare och i många fall även din självkänsla.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Lån med betalningsanmärkning? > Kan jag låna pengar med aktiv skuld hos Kronofogden?

Senaste nytt