Budget

Här har du möjlighet att läsa om vad en budget är, hur man gör en budget och vilka för- och nackdelar det finns med olika typer av budgetar. Du kan läsa om vad de olika begreppen betyder och vad du behöver veta för att kunna gör en så bra budget som möjligt.

Inkomst

Månatlig
Årlig

Hus

Månatlig
Årlig

Transport

Månatlig
Årlig

Försäkring

Månatlig
Årlig

Barn

Månatlig
Årlig

Andra utgifter

Månatlig
Årlig
Månatligt tillgängligt belopp
Årligt tillgängligt belopp

Den ultimata guiden till en perfekt budget

I denna artikeln kommer vi alltså att titta närmare på hur man gör en budget och mycket annat som rör en budget. Det handlar dels som tidigare nämnt att man har koll på olika ord och uttryck som används när man ska göra en budget.

Att göra en budget är inte bara viktigt för din plånbok, det är också viktigt för dig, eftersom det gör att du kan leva lite mer och kanske till och med sätta guldkant på vissa dagar.

Vardagen kan bli dyr om man inte har koll på de utgifter som dagligdagen medför.

Det är lätt hänt att man köper på sig dyra saker, spenderar pengar på mat och allt möjligt annat i stället för att tänka sig om – och det kan sluta med att du överstiger din privatekonomi budget.

Läs vidare här i artikeln så kan du få lite smarta tips på hur du håller dig till din budget, och lära dig mer om följande:

  • Hur gör man en budget?
  • Hur man minskar kostnader och sparar pengar
  • Vad du bör tänka på när du gör en budget
Hur man gör en budget

Vad är en budget?

En budget är en sammanställning av olika ekonomiska poster, och du kan göra din budget med budgetkalkylatorn, själva uträkningen fixar även budgetverktyget åt dig.

Kort sagt är det en sammanställning över din ekonomi. Här får du förståelse för hur du bygger upp en budget med budgetverktyget, och vad den faktiskt ska innehålla, för att kunna ha en positiv effekt på din privatekonomi budget. 

Budget, budgetmall eller en budgetkalkyl – även om uttrycken låter olika betyder de i grund och botten samma sak, nämligen att sköta om din privatekonomi.

Varför en budget?

En bra fråga att ställa sig innan man sätter igång är vad budgeten ska göra för dig? Att göra en budget över din ekonomi är bra oavsett vilken ekonomisk situation du befinner dig i.

Med en budget får du en översikt och sammanställning av dina inkomster och utgifter och kan därmed kontrollera ditt sparande och din konsumtion.

Kanske vill du spara till något speciellt? Du kan du lägga in ett sparmål som en budgetpost.

Därmed får du kontroll över ditt sparande och kan göra en realistisk plan på hur lång tid det kommer att ta att uppnå ditt mål.

Se vad du spenderar pengar på

När du har lagt din budget och fört in alla poster så kan du enkelt och överskådligt se vad du i själva verket lägger dina pengar på.

Är det istället ett lån du ska avbetala, kan du lägga in en ”lånepost” och på så sätt säkra att du har råd att betala av lånet varje månad. 

Eller känner du att pengarna bara försvinner varje månad utan att du vet vart de tar vägen? Oavsett vad du behöver hjälp med i din hushållsekonomi kan en budget hjälpa dig.

Inte minst med att få koll på och inse hur mycket pengar som går till vad varje månad.

Det blir enkelt att upptäcka onödiga utgifter och massa småköp, som du inte tänker över. Med budgetverktyget får du en total uträkning över din ekonomi och då kan du enkelt skära bort de utgifter du inte vill lägga pengar på.

Så gör du en bra budget med budgetverktyget

Så gör du en bra budget med budgetverktyget

När du ska göra din budget behöver du alltså veta vad du ska knappa in, så får du här tips på vad du ska föra in i budgetverktyget. En budget är individuell och ska anpassas efter just din privatekonomi.

Att göra en budget är därför aldrig helt detsamma för alla, eftersom de ekonomiska förhållandena ofta skiljer sig åt från person till person.

Men några saker är ofta gemensamma för alla typer av budgetar och det är att alla inkomster och utgifter i hushållsekonomin ska med. Har du tagit ett snabblån för att dryga ut hushållskassan ska månadsbetalningen för lånet stå under utgifter exempelvis.

Alla pengar du får in ska posteras under inkomster och allt du betalar ska stå under utgifter

Låter det hela krångligt? Det är det i själva verket inte, men bara för att göra det hela lite enklare för dig, har vi här ställt upp ett exempel på hur en budget kan se ut.

Du kan använda budgetmallen för att hålla reda på vad som ska in i din egen budgetkalkyl när du öppnar budgetverktyget, självfallet med några mindre justeringar för de inkomster och utgifter som är aktuella för dig.

I det stora hela är det detta en budget ofta innehåller. Ta dig en titt och börja sedan fixa en egen budget till dig själv med budgetverktyget.

För att göra det så enkelt som möjligt kan du följa denna checklistan, så du vet vad du ska börja med när du ska börja fixa din budget.

Om du är helt hundra på vad som ska med kan du givetvis hoppa över checklistan, men du kan ju ha glömt något och därför är det alltid en bra idé att ta hjälp av en checklista så du kan vara säker på att du gör rätt från början.

Guide till att göra en budget med budgetverktyget

  1. Börja med att ta fram alla dina räkningar eller skriv ut ett kontoutdrag med dina utgifter, från din internetbank om du har en sådan.
  2. Öppna upp budgetverktyget
  3. Börja föra in dina inkomster och utgifter. Inkomsterna är i själva verket de pengar du har råd att spendera i hushållet. En vanlig hushållsbudget innehåller ofta flera poster på inkomstsidan såsom lön, bostadsbidrag och studiebidrag. 
  4. På utgiftssidan är det desto fler poster. Där kan du inkludera bland annat kostnad för boende såsom elräkning, kläder och liknande. Därnäst har du mat, och lite beroende på vad du äter blir med all säkerhet ditt matkonto en stor post. Tänk på att räkna in kostnader för transport. 

Se detta visuella exempel nedan på vad en hushållsbudget brukar innehålla, för att enkelt veta vad du ska knappa in i budgetverktyget.

PostInkomstUtgift
Inkomst från lön20 000 kr
Hyra7 500 kr
Elräkning800 kr
Transportkort till tunnelbana1 500 kr
Utgifter till mat3 500 kr
TOTALT13 300 kr
Detta är blott ett exempel på en hushållsbudget och därför är inte alla utgifter inräknade såsom kostnader för kläder, reparationer i hemmet och sparande.

Vad ska föras in som utgifter och inkomster i din månadsbudget?

En hushållsbudget innehåller alltså alla dina utgifter och inkomster – egentligen inte mycket mer än bara det. Fast här går vi igenom vad som ska med mer specifikt.

För vad räknas egentligen som inkomster och utgifter? Inkomster är inte bara lön och bidrag, utan även pengar från försäljning av en möbel eller liknande.

På samma sätt fungerar det med utgifter, det är alltså inte bara pengar du lägger på att betala elen eller hyran, utan även kostnader för ett lån till nytta och nöjen, ska in under utgifter.

Vanliga inkomster i en hushållsbudget:

  • Lön
  • Studiebidrag
  • Bostadsbidrag
  • Vinster från aktier och fonder eller andra värdepapper

Vanliga utgifter i en månadsbudget:

  • Hyresavgift
  • Mat och hushåll
  • Elräkning
  • Telefonräkning
  • Sparande
  • Abonnemang på tv och tidningar

Få en sund ekonomi med en budget

Om du upptäcker att du har fler utgifter än inkomster under vissa månader, bör du lägga undan pengar de månader du har en slant över.

Det är viktigt att du har räknat med detta i budgeten, så du vet att du har råd att betala den även om den inte är med i din månadsbudget.

Om dina utgifter ofta överstiger dina inkomster, vet du att du måste dra ner på kostnaderna eller justera din budget.

Alternativt kan du flytta pengar från en post till en annan, om det finns en post du inte utnyttjar fullt ut (t.ex. mat eller-hobbyposten).

Med en budget får du bra kontroll över din ekonomi och kan enkelt se var du kan spara pengar varje månad och hur mycket du kan lägga på varje post.

5 enkla steg – så gör du din budget

Steg 1. Rannsaka din budget 

Det första du bör göra är att sätta dig ner och gå igenom dina konton de senaste månaderna.

Använd till exempel ett dokument i excel och skriv ner de poster du har och skriv upp alla utgifter samt vad pengarna har använts till. 

Steg 2. Kategorisera dina poster 

Du har vid detta laget redan skrivit ner de poster du har från steg 1, men fler kan tillkomma.

Gå igenom varje post och bestäm exakt vad den ska innehålla.

Posterna kan variera mycket beroende på hur du lever ditt liv.

Poster kan tillkomma om du har en dyr hobby, ett husdjur eller något speciellt du vill lägga pengar på.

För de allra flesta är dessa vanliga standardposter:

  • Boende (hyra, bolån, el mm)
  • Mat
  • Transport (bil, bilförsäkring, bensin, busskort mm)
  • Nöjen (Bio, middagar ute, resor mm)
  • Sparande (kan delas upp på kortsiktigt, långsiktigt och sparmål om du önskar)
  • Hobby/fritidsaktivitet (om du har djur eller annan hobby som du betalar varje månad eller år)
  • Övrigt (Försäkringar, mobil, internet mm)
  • Lån (om du har lån bör en lånepost finnas)

Det är helt upp till dig vilka poster du vill ha med och om du till exempel vill dela upp en post i flera, eller slå ihop några.

Du bör utgå från dig själv och din egen ekonomi. Kom ihåg att du alltid kan ändra posterna i efterhand.

Steg 3. Avsätt pengar till varje post i budgeten 

Kika på din inkomst och bestäm hur mycket varje post ska få per månad. Vissa poster har rörliga utgifter och vissa har fasta kostnader.

Exempel på fasta kostnader:

  • Hyra, försäkring, lån, internet mm.

Exempel på rörliga kostnader:

  • Mat, bensin, nöjen mm.

Börja med de viktigaste posterna (boende, mat, lån) och fördela inkomsten på dessa. Sedan tar du övriga poster. Ta den minst viktiga posten till sist.

Utgifterna måste såklart vara relevanta och i balans med inkomster i hushållet.

Steg 4. Sänk dina kostnader

En av fördelarna med en budget är att du får koll på fördelningen av utgifter. Du kan också se om en post drar iväg, eller om du betalar onödigt mycket till en post.

Nu när du har en överblick kan du enkelt gå igenom telefonkostnader, internet, försäkringar mm och se vilka som kan sänkas.

Andra sätt att sänka kostnaderna på, kan vara att storhandla för att få mer koll på hur mycket du faktiskt handlar för.

Skriv en matsedel för hela veckan och storhandla en gång i veckan. Sedan kan du fylla på med färskvaror såsom mjölk, frukt och grönsaker om det behövs. 

Steg 5. Följ, justera och rätta till

Nu kommer vi kanske till den svåraste punkten när det kommer till budgeten, nämligen att faktiskt följa den.

Det är en bra idé att sätta sig ned en gång i veckan och se vad du har använt pengarna på och se till att du håller din budget.

Efter ett par veckor kan du utvärdera din budget. Om det visar sig att en post är överskattad eller underskattad, justera den så att den fungerar bättre.

Var realistisk och hård mot dig själv och bli inte för generös bara för att det är svårt. Det kan kännas ovant och krångligt i början, men efter några veckor kommer du märka att din budget hjälper dig.

Med en månadsbudget får du utrymme för till exempel månadssparande och får betydligt bättre koll på din ekonomi.

sätt din egen budget

Så använder du din budget för att spara pengar

När du har upprättat en årsbudget med alla dina inkomster och utgifter under varje månad, kan du använda budgeten för att behålla en sund ekonomi.

Med hjälp av din budget kan du hitta möjligheter att spara pengar. Du kanske kan få ett billigare mobilabonnemang eller ett bättre elavtal.

Om lånekostnader för flera olika lån är en stor del av dina utgifter, kan du minska dessa kostnader genom att samla dessa lån.

Utgifter som brukar vara enkla att förhandla eller bara se över:

  • Elavtal
  • Internet
  • Mobilabonnemang
  • Försäkringar
  • Lån (har du flera lån kan du ofta slå ihop dem och få en bättre ränta)

Att leva efter en budget är inte alltid lätt, speciellt om dina marginaler är små.

Men när du vet precis vad du har att leva på, är det lättare att inte spendera pengar på saker du vet att du faktiskt inte behöver.

På så vis kan du alltså spara pengar varje månad. Du kan också motivera dig själv genom att tänka att ju snabbare du betalar av dina eventuella lån, ju snabbare får du mer utrymme i din budget.

En budget kan på så sätt hjälpa dig att få en sund ekonomi som håller i längden och dessutom hjälpa dig att spara. 

Vill du bli bättre på att spara?

Drömmer du om en ny bil? Eller kanske en resa till Karibien? Kämpar du för att få ihop kontantinsatsen till en ny lägenhet?

De flesta har sparat till något och många har kanske lånat av sparkontot i tuffa tider. Här följer några nyttiga tips för hur du kan tänka och agera för att uppnå just ditt sparmål.

Sätt upp realistiska mål och delmål

Ett sparmål kan vara stort eller smått, men bör finnas i varje ekonomi.

Genom att sätta upp tydliga mål om vad pengarna ska gå till, ökar du dina chanser att faktiskt hålla ditt planerade sparande.

Dock bör målen vara realistiska. Om du vill köpa en ny bil måste du rannsaka din ekonomi och se över inkomsterna.

Är det rimligt att spara ihop 100 000 kr på 3 månader innan vintern kommer? Antagligen inte.

Om du börjar spara mot ett mål och du känner att du ”inte kommer någonvart” kanske sparmålet är för stort.

Då är det lätt att tappa motivationen till att spara. Sätt isåfall upp små delmål och ge dig själv en klapp på axeln när du uppnår ett mål.

Kanske du kan sätta upp sparmål med en familjemedlem eller sambo?

Om du talar om dina mål, skriver ned dem och gör andra uppmärksamma på dem, så har du oftare lättare att också hålla dem.

Ekonomi kan såklart vara ett känsligt och mycket personligt ämne, så välj en ”sparpartner” som du litar på och som du vet kan stötta och motivera dig.

Ha olika konton för olika sparanden

Olika sparanden kräver olika konton. Det finns flera saker du bör ta ställning till innan du placerar dina pengar.

Du måste t.ex. veta hur länge du kan klara dig utan pengarna, för ofta är det en stor fördel om du kan låsa dina pengar i t.ex. 3 eller 5 år.

Då kan du få högre ränta och bättre avkastning. Nedan följer några olika kategorier du kan välja mellan när du ska spara dina pengar.

Långsiktigt sparande

När vi pratar om långsiktigt sparande innebär det ofta allt mellan 3-40 år du ska spara dina pengar. Det finns olika strategier beroende på när du behöver ha tillgång till pengarna.

Om du är ung och pensionssparar kan det mycket väl vara så att du inte behöver pengarna förrän om 40 år.

Då kan du med fördel placera pengarna i fonder med låg eller mellan risk.

Pengarna kommer då att växa förhållandevis långsamt, men stabilt och du kan ta ut dem när du går i pension. Om du vill spara i kortare tid, kan du spara i aktier eller fonder.

Aktier innebär ofta en högre risk, men avkastningen är därmed också högre. Vill du ta mindre risker kan du, precis som när du pensionssparar, placera pengarna i fonder.

Du kan med fördel också prata med din bank och höra vilken ränta de kan ge dig på pengar som du låser hos dem i till exempel 10 år.

Kortsiktigt sparande

Exempel på kortsiktigt sparande kan vara om du t.ex. nästa sommar vill resa någonstans och önskar att ha 10 000 kronor att röra dig med under resan.

Här bör du kalkylera hur mycket du behöver spara varje månad för att uppnå ditt mål.

10 000 kronor kan kännas som extremt mycket pengar, men om det är 12 månader till din resa behöver du bara spara 833 kronor i månaden.

Dessa pengarna bör du placera på ett vanligt sparkonto. Sparkonton har ofta ganska låg ränta, men de ligger tryggt och bra förvarat.

Var noga med att inte norpa från sparkontot. Om du blir frestad, se resan framför dig och överväg mycket noga om köpet du står inför nu är värt att köpa.

Vanliga frågor och svar om budget

Vad är en hushållsbudget?

Det är en sammanställning över de ekonomiska händelser som sker i din hushållskassa. Kort sagt dina inkomster och utgifter i ditt hem.

Måste man ha en budget för att låna pengar?

Nej egentligen inte, men det kan vara bra att ha en budget när du ska låna pengar eftersom du då får bättre överblick över din ekonomi och om du faktiskt har råd med lånet.

Är det skillnad på månadsbudget, hushållsbudget och privatekonomi budget?

I stora drag nej. De olika begreppen betyder i stort sett samma sak, men med några små skillnader. Som att en månadsbudget avser en budget för en månad. En hushållsbudget definierar inte hur lång period budgeten sträcker sig över och en privatekonomi budget specificerar att det rör sig om en budget som rör privatekonomi.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Budget

Senaste nytt