Låna till renovering

När du ska låna till renovering är det viktigt att hitta det bästa och billigaste lånet. Här kan du läsa mer om dina olika alternativ, och lära dig var du hittar de mest prisvärda renoveringslånet.

Uppdaterad 26 januari, 2021

Låna till renovering och fixa drömboendet

Ett renoveringslån kan bli aktuellt när din bostad är gammal och sliten, eller när du vill fräscha upp eller uppgradera ditt hem.

Äger du din egen bostad, till exempel en villa, så måste du nämligen bekosta det hela själv. Det är inte alla som har sådana pengar liggandes, men du kan faktiskt låna för renovering. 

Du kan låna till renovering, men också till uppfräschningar som till exempel en altan, trädgårdsrenovering, nya vitvaror eller varför inte en badtunna? Möjligheterna med ett renoveringslån är oändliga, och här kan du läsa hur du hittar det billigaste lånet.

Det är dags att göra slag i saken och börja renovera!

Renoveringslån – steg för steg

Att ta ett privatlån är det alternativ som både är enklast och ofta snabbast. Såhär gör du:

Att ta ett privatlån är det alternativ som både är enklast och ofta snabbast. Såhär gör du:

 1. Jämför olika långivare.

  När du jämför lån ser du vilka renoveringslån som passar dig bäst.

 2. Gör en budget.

  Bestäm hur mycket du vill låna och tänk på att inte låna för mycket.

 3. Skicka in låneansökan och vänta på svar.

  Glöm inte att försäkra dig om att du uppfyller lånevillkoren. Till exempel att du uppfyller kraven för inkomst, att du är över 18 år och inte har ett öppet skuldsaldo hos kronofogden.

 4. Skriv under.

  När din ansökan blivit godkänd skriver du under avtalet.

 5. Klart! Dags att sätta igång med renoveringen.

  Pengarna betalas ut och låneperioden startar. Kom ihåg att prioritera avbetalningarna för att slippa onödiga straffavgifter.

En renovering av din bostad kan inte bara göra hemmet mer trevligt, det kan också öka värdet på bostaden.

Det kan vara bra dels inför en framtida försäljning av bostaden, men också om du ska förhandla om ditt nuvarande bolån. Det finns flera olika sätt du går vidare på om du vill låna till renovering.

De två vanligaste typerna av renoveringslån är ett privatlån eller att utöka bolånet. Kostnaderna kan skilja sig en del beroende på vilket alternativ du väljer att använda.

Privatlån eller bolån till renovering av hus?

Om du ska låna till renovering av hus eller lägenhet blir det oftast billigast om du utökar ditt nuvarande bolån. För att du ska kunna göra det måste du ha ett övervärde på ditt hem.

Med andra ord, ditt nuvarande bolån måste vara på mindre än 85% av värdet på bostaden.

Det är inte heller säkert att du får utöka bolånet om din bostad redan är högt belånat. Om du tror att du har möjligheten så bör du åtminstone fråga din bank, eftersom det blir billigast så.

Ett privatlån är ett betydligt mer flexibelt alternativ som renoveringslån.

Med privatlån lånar du helt enkelt en klumpsumma av en bank som du sedan använder som du själv vill. Det betyder att du har mer frihet och du behöver inte redogöra för hur pengarna används.

Nackdelen med privatlån är att räntan kan vara dyrare, men om du äger din bostad kan du baka in det hela i bolånet efter att renoveringen är färdig.

banklån
privatlån
VillkorPrivatlånBolån
Betalningsanmärkning:Kan godkännasGodkänns inte
Ansökningsförklaring:Krävs inteKrävs
Räntor:Ofta högreOfta lägre
Flexibla återbetalningar:JaNej

Om det är en större renovering som du har gjort, kan det höja värdet markant. Därför bör du alltid göra en ny värdering efter att du är klar, för att få veta det nya värdet av din bostad.

Det är också viktigt att veta inför framtiden ifall du ska omförhandla ditt bolån.

Att tänka på inför renoveringen

Det finns mycket att tänka på när du ska låna pengar till renovering av hus. Några av de viktigaste punkterna är:

Ta chansen att få kostnadsfri hjälp av våra ekonomiexperter. Tack vare det stora utbudet av omdömen kan du enkelt hitta det bästa renoveringslånet som passar just dina behov bäst.

Oavsett om du vill ha ett SMSlån, ett bolån, onlinelån eller privatlån – vi finns här för dig. Helt kostnadsfritt!

Låna för renovering – vanliga frågor

Hur mycket kan jag låna till renovering?

Hur mycket du kan låna till renovering beror på vilken typ av lån du väljer. Ett privatlån kan variera mellan 5 000 och 600 000 kronor. Om du istället vill lägga till ett renoveringslån till ditt redan existerande banklån, är det banken som beslutar om hur mycket du får låna. Läs mer om privatlån här.

Var kan jag hitta renoveringslån?

Om du letar efter ett förmånligt renoveringslån så finns vi på fair-laan.se här för dig. Vi hjälper dig hitta det bästa renoveringslånet helt utan kostnad. Du kan jämföra räntor och lånebelopp samt olika för- och nackdelar med de olika långivarna. Jämför lån här.

Vad kostar ett renoveringslån?

Ett renoveringslån varierar i kostnad beroende på vilken typ av lån du väljer, samt dina ekonomiska förutsättningar. Om du till exempel väljer att låna till renovering genom att utöka ditt bolån kommer du att få lägre ränta än om du tar ett snabblån till renoveringen. Läs mer om bolån här.

Vilket är det bästa sättet att låna till renovering av hus?

Om du tänkt att renovera din bostad så finns det flera saker att tänka på. Först och främst bör du fundera på om lånet verkligen behövs eller om du har tillräckligt i besparingar. Lån innebär alltid en kostnad och du vill såklart undvika dessa om det går. Om du inte är säker på vilka som erbjuder bra räntor på privatlån så kan vi på fair-laan.se hjälpa dig med det.

Andreas Linde
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Låna till renovering: 4.9/5 baserat på 93 betyg - Lägg till betyg
Nämndes i