Huslån – Guide till finansiering av ditt husköp

Hitta bästa huslånet

Du har bestämt dig för att köpa ett hus, men nu är det dags att finansiera köpet också. Ett bolån använder du när du ska köpa antingen ett hus eller en bostadsrätt. Det finns en hel del saker som du bör tänka på när du ska ansöka om ett huslån. Det är viktigt, eftersom du kommer avbetala av lånet i flera år framöver. 

Glöm inga kostnader

Det är inte bara själva prislappen på huset som du bör tänka på inför köpet. Det finns en hel del så kallade driftkostnader kopplat till att äga ett hus. Det är kostnader som värme, el, sophämtning, vatten och även andra mindre avgifter tillkomma. På ett år kan beloppet ofta bli runt trettio till fyrtiotusen kronor. När du kollar på husannonser så står dessa kostnader listade och du bör räkna med dem i en eventuell budget.

I den budgeten ska det också räknas in framtida utgifter. Du kommer betala både lånet och räntan på det. Vi erbjuder bland annat en smidig lånekalkylator där du själv kan räkna ut hur mycket totalkostnaden för lånet blir baserat på löptid, belopp och effektiv årsränta.

Hushållets utgifter

En budget ger också en inblick i hur mycket du och din familj gör av med per månad. Det är mycket enklare än du kanske tror att fixa en budget och det behöver inte ta lång tid alls. Till att börja så med räknar du ut på hushålletsintäkten, på så vis får du ett hum om hur mycket som kommer in varje månad. Sedan gör du samma sak gällande dina utgifter. Här gäller det att du är ärlig om hur mycket du faktiskt spenderar varje månad.

Har du ingen aning alls om hur mycket du spenderar varje månad kan du t.ex. använda kontoöversikten på din internetbank. Glöm inte heller oregelbundna utgifter som bilen eller resor. När du sedan har sammanställt både inkomster och utgifter så kommer du vara redo för ett eventuellt lån.

Skaffa ditt bolån

När du har koll på din hushållsekonomi och de framtida boendekostnader så kan du se om du har råd med huset du har kollat på eller kanske till och med har råd med något dyrare. Eftersom du nu har en insyn i hur mycket du har att röra dig med, kan du enklare börja fundera på ett lån.

Du bör besluta dig för ett maxbelopp för hur mycket du är villig att lägga på huset. Det bestäms dels av din budget eftersom du måste ha råd med kontantinsatsen och lånet. Priset kan i vissa fall skena iväg om du hamnar i en aggressiv budgivning, det är något du vill undvika.

Du bör ha ordnat lånelöften från flera olika banker och långivare innan du börjar buda på något hus, på så vis vet du att du faktiskt har råd med huset. Det är inte alltid lätt för dig att veta vilken långivare som är bäst, eftersom räntor kan variera kraftigt mellan två olika banker.

Om du enklare vill hitta de bästa räntorna och lånevillkoren kan du använda vår lista över företag som erbjuder bolån. Du hittar inte bara information om hur stora lån de erbjuder och till vilka priser, utan också för- och nackdelar om respektive låneinstitutet.