Handpenningslån

Inför ditt bostadsköp så ska en handpenning läggas. Den betalas in när du betalar köpekontraktet för din bostad.

Det är en form av säkerhet för att du inte ska dra dig ur när säljaren har gjort iordning allt inför köpet.

Har du inte råd att lägga ut pengarna för handpenningen så går det att ordna med ett separat lån från ditt bolån.

Låna till handpenning

Handpenningen är 10% av bostadens totalkostnad.

Ska du köpa ett hus eller en lägenhet så blir det lätt dyrt. Har du inte sådana pengar på kontot så kan du låna till det. Det är ofta höga krav på handpenningslån.

Vanligast är att du tar det lånet när du ska sälja ditt gamla hem. Det kan även tillkomma krav på kontantinsats, vilket inte är samma sak som en handpenning. En handpenning är en säkerhet för att säljaren ska veta att du är seriös.

En kontantinsats däremot är ett krav från banken på hur mycket av bostadspriset som du ska täcka själv.

Har du inte pengarna för kontantinsatsen kan du behöva lösa det genom ett privatlån.

Bankerna kräver en kontantinsats för att du ska visa att du har ekonomin som krävs för att få ett bolån beviljat. Det är inte ovanligt att kontantinsatsen ligger runt samma belopp som för handpenningen.

Handpenningslånet ansöker du om hos den bank du tar ditt bolån. Det är inte alla banker och långivare som erbjuder lån till handpenning. De större bankerna brukar erbjuda det.

Skulle det vara så att du inte kan få ett handpenningslån så finns det andra sätt att gå tillväga.

Privatlån till handpenning

Kan du inte få ett handpenningslån på grund av någon anledning så kan du istället ta ett privatlån för att lösa det. Ett vanligt privatlån kan användas till vad du vill och det är därför inga problem att lägga det på en handpenning.

Nackdelen med ett sådant lån är att du oftast får en högre ränta, eftersom det är ett lån utan säkerhet. Fördelen är att nästan alla långivare idag erbjuder privatlån utan krav på någon säkerhet.

Att tänka på inför handpenningslån

När du lånar för en handpenning så får du ofta en rörlig ränta, undantaget är om du använder ett vanligt lån där du kan få en fast ränta. Eftersom handpenningslånet är med säkerhet så får du oftast en lägre ränta.

Om du vet redan innan att du kommer behöva låna för att klara av handpenningen så är det bra att kolla detta innan du ansöker om bolån. Handpenningslån erbjuds i samband med ett bolån så det kan uppstå problem om din bank inte erbjuder båda.

Du bör alltså tänka på detta redan när du börjar titta efter ett bolån.

Hitta ett bra handpenningslån

För att hitta ett förmånligt handpenningslån så måste du först hitta ett bra bolån, eftersom dessa två sitter ihop. Det behöver inte bli komplicerat att hitta ett bra lån till bostaden.

Genom att använda oss på fair-laan.se så kan du enkelt hitta de bästa räntorna och de mest förmånliga villkoren.

Vi låter dig inte bara jämföra räntorna på olika lån. Du kan också kontrollera lånebelopp, för- och nackdelar med de olika långivarna samt vilka krav de har.

Det är helt gratis att använda oss när du ska hitta det bästa bolånet och handpenningslånet för just dig.

author
Skriven av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.