Funderar du på bolån?

Funderar du på bolån och tycker det är svårt att veta vad du ska kika efter? Då har du kommit rätt. På sidan har vi nämligen samlat allt du behöver veta. Läs vidare och få svar på följande:

  • Hur du hittar det billigaste bolånet.
  • Hur du kan spara tusentals kronor när du ska ta ett bolån.
  • Om du bör välja fast eller rörlig ränta till ditt bolån.

Så fungerar ett bolån

Ett bolån har många namn – bostadslån, bostadsrättslån, huslån eller villalån – men alla bolån är egentligen samma typ av lån. Ett bolån är nämligen ett hypotekslån som du tecknar för att finansiera ett köp av ett nytt hem, oavsett om det är en villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet.

Ett hypotekslån är ett lån med säkerhet och vid ett bolån är det fastigheten som användas som säkerhet. Det betyder att du pantsätter fastigheten och banken som beviljar ditt bolån har rätt att kräva att du ska sälja bostaden om du inte längre kan betala av lånet.

I praktiken måste dina betalningssvårigheter bli bestående för att du ska riskera ditt hem och det är mer vanligt att du få möjlighet att omförhandla ditt bolån för att underlätta återbetalningen och inte tvingas sälja din fastighet.

KOM IHÅG

Bolån är inte bara för dig som ska köpa ny bostad. Oftast tecknar du ett bolån när du köper en ny bostad, men du kan också ta ett bolån för att finansiera en utbyggnad eller nyrenovering av ditt hem. För de flesta människor är ett bolån det största lånet vi kommer att ansöka om och då blir det oftast de stora bankerna vi vänder oss till.

Det finns dock flera andra kreditinstitut som erbjuder bolån och du kan få mycket förmånliga villkor om du jämför olika erbjudande innan du bestämmer dig för vilket lån du vill teckna.

Hur mycket pengar du kan låna baseras på både bostadens värde och din betalningsförmåga. Du måste oftast ha fast inkomst och anställning för att bli beviljad ett bolån och du får då låna upp till 85% av bostadens värde som bostadslån.

Vissa långivare ställa hårdare villkor och endast beviljar lån upp till 75% av bostadens värde. Resterande pengar kallas för kontantinsats och den måste du finansiera själv. Om du inte har sparat till hela kontantinsatsen eller inte har råd att finansiera den själv kan du teckna ett privatlån utan säkerhet för att täcka skillnaden.

När du lånar 85% eller 75% av bostadens värde med bostaden som säkerhet tar du ut ett pantbrev på lånets belopp. Pantbrevet fungerar som ett bevis på vad du har satt i säkerhet i utbyte mot ett lån. Nuförtiden brukar pantbrev lagras elektroniskt men äldre pantbrev kan fortfarande finnas på papper.

bolan

 Kostnader för ett bolån

Förutom kontantinsatsen på 15% av bostadens värde måste du även betala avgifter för lagfart och för att ta ut ett pantbrev. Lagfarten kostar 1,5% av köpesumma och ett pantbrev kostar 2% av pantbrevets belopp. Även andra administrativa avgifter som uppläggningsavgift eller aviavgifter kan förekomma.

Sedan 1 juli 2016 gäller amorteringskrav på alla nya bolån och du kan därför inte välja amorteringsfria lån på samma sätt som tidigare. Då betalar du av ditt bolån under en bestämd tid. Ett bolån har många års löptid och kan delas upp i flera olika villkorsperioder.

Få ett lånelöfte innan du hittar ditt drömhus

När du vill låna pengar för att köpa en ny bostad kan du ofta få ett preliminärt besked om hur mycket du har möjlighet att låna redan innan du har hittat bostaden du vill köpa.

När du ansöker om ett lånelöfte hos en bank eller kreditinstitut tar långivaren en preliminär kreditprövning för att bedöma din betalningsförmåga. Långivaren bestämmer sedan vilket lånebelopp de är beredda att bevilja och vilken ränta de vill erbjuda dig.

När du har ditt lånelöfte kan du börja delta i budgivningar på de bostäder du vill. Ett lånelöfte är en utfästelse från en långivare att bevilja dig att bolån av en viss storlek, men det är inte bindande. Det är först när du ansöker om ett bolån för en viss bostad som du vet om du verkligen beviljas lånet eller inte. I praktiken måste din ekonomiska situation ha ändrat sig reellt mellan lånelöftet och låneansökan för att du ska nekas bolånet.

Spara tusentals kronor genom att jämföra bolån

Det kan vara lönsamt att ansöka om flera lånelöften för att jämföra villkor och räntor mellan olika långivare. På detta sätt kan du spara mycket pengar genom att hitta det bästa erbjudandet med lägst ränta och kostnader.

Räntan på ett bolån brukar vara låg, men eftersom lånebeloppet är högt blir räntekostnaden en stor del av dina utgifter varje månad. Vid ett lån på 1 500 000 kronor med 2% ränta betalar du 30 000 kronor i ränta under ett år. Om du istället betalar 1,5% ränta betalar du endast 22 500 kronor i ränta under året och sparar 7 500 kronor.

Men tänk även på att du kan spara pengar genom skattereduktionen på bolånets ränta. Du behöver faktiskt inte betala hela räntesumman utan Skatteverket tillåter en reduktion på 30 % av räntekostnaden. Det betyder att du får tillbaka 10 000 kronor om du har betalat 30 000 kronor i ränta under året.

Skattereduktionen på 30% gäller dock endast för räntekostnader som understiger 100 000 kronor på ett år. Om dina räntekostnader är mer än 100 000 kronor får du 30% skattereduktion på de första 100 000 kronorna men sedan får du endast tillbaka 21% av den resterande räntekostnaden. Vid 150 000 kronor i räntekostnader får du därmed 30% av 100 000, vilket är 30 000 kronor, plus 21 % av 50 000, vilket är 10 500 kronor. Din totala skattereduktion blir då 40 500 kronor.

VIKTIGT

Kom ihåg att du får tillbaka 30% av räntan på skatten. Det får du året efter när skatteåterbäringen kommer.

Du måste dock betala in hela räntebeloppet vid varje betalningstillfälle. Pengarna från skattereduktionen får du sedan tillbaka vid skatteåterbäringen året efter. Räntan som du har betalat finns då redan utfylld på din deklaration. Du kan även begära jämkning för ditt bolån och då hanteras skattereduktionen för räntorna direkt.

Eftersom du inte vet precis vilken ränta och vilka villkor kreditinstitutet kommer att erbjuda dig förrän du har ansökt om ett bolån måste du ansöka om lån hos flera institut och banker för att kunna jämföra lånelöften. När du ansöker om ett lån visas låneansökningen som en kreditförfrågan hos kreditupplysningsföretaget.

Vid privatlån kan flera kreditförfrågningar påverka din chans att bli beviljad ett lån negativt eftersom det kan se ut som att du har tecknat många privatlån. Däremot ska flera kreditförfrågningar i samband med ansökningar om bolån inte vara ett problem. Det är nämligen lättare för långivare att se om du faktiskt redan har tecknat ett bolån än ett privatlån.

Ansök om ett bolån online

När du har hittat den bostaden du vill ha och det lånet du vill ansöka om är det ofta möjligt att ansöka om ett bolån online. Det betyder att ansökningsprocessen inte behöver vara lika lång och krånglig som det har varit tidigare.

Låna i 3 enkla steg

  1. Hitta det lånet som är bäst och billigast för dig.
  2. Ansök och skriv under med bankID.
  3. Få pengarna direkt till kontot.

Förta steget i ansökningsprocessen är att fylla i dina personuppgifter, inkomst, anställning samt eventuell medsökande. Du anger även information om bostaden du vill köpa, information och din nuvarande boendesituation och antalet personer i ditt hushåll. När ansökan skickas tar banken hänsyn till eventuellt lånelöfte och om din ekonomiska situation har ändrats sedan du fick lånelöftet.

Om du inte redan har ett lånelöfte tar banken en kreditupplysning i samband med din låneansökan. Du får oftast svar på din ansökan snabbt och kan därmed jämföra låneerbjudande i lugn och ro innan du bestämmer dig för vilket bolån du vill teckna. När du har valt ditt bolån hjälper banken dig genom resten av processen. Du får hjälp med att ta ut pantbrev (2% av pantbrevets belopp) och att söka lagfart (1,5% av köpeskillingen).

Fast eller rörlig boränta?

Räntan på ditt bolån är bunden under en viss period men du kan välja perioden själv. De vanligaste bindningstiderna är 3 månader eller 1, 3, 5 eller 10 år men du kan ofta välja fritt upp till 10 år. Ett bolån med 3 månaders bindningstid kallas för bolån med rörlig ränta.

Vid slutet av bindningstiden binds räntan om för en ny period på tre månader. Det betyder att räntan kan höjas eller sänkas på kort sikt och därmed påverkar den dina månadsbetalningar.

Valet mellan fast och rörlig boränta handlar framförallt om stor risk du är beredd att ta. Fördelen med att binda ränta under en längre period är att du vet i förväg precis hur mycket räntekostnader du måste betala av under perioden. Men du betalar en premie för den här tryggheten eftersom fast ränta nästan alltid är högre än rörlig ränta.

VISSTE DU ATT

Historiskt sett har det alltid varit mest lönsamt att välja en rörlig ränta.

Med bunden ränta blir det även svårare att göra extra amorteringar för att betala av bolånet tidigare. Då måste du oftast betala en ränteskillnadsersättning för att täcka bankens förlorade ränteintäkter.

Med en rörlig ränta kan oväntade räntehöjningar drabba din ekonomi och göra det svårt att klara av betalningarna. Därför ska du alltid räkna med högre ränta när du räkna ut hur mycket du har råd att låna. Du kan även binda lånet vid slutet av en tremånadersperiod om det ser ut som att räntorna kommer att stiga i framtiden. En rörlig ränta är oftast billigaste över längre tid och du kan göra extra betalningar när som helst utan att behöver betala ränteskillnadsersättning.

För att få ut det mesta av fördelarna och minska nackdelarna kan du välja att dela upp ditt bolån i både en fast och en rörlig del. Du kan även dela upp lånet i tre delar varav, till exempel, en tredjedel är rörlig, en tredjedel är bundet på 2 år och en tredjedel är bundet på 5 år. Då minimerar du risken att räntekostnaderna skjuter i höjden, men det blir svårare att flytta ditt bolån till en annan bank om du hittar ett bättre erbjudande eftersom de olika delarna av bolånet löper ut vid olika tider.

Amortering av ditt bolån

Från och med 1 juli 2016 har Finansinspektionen beslutat om nya amorteringskrav som måste uppfyllas vid bolån. Det betyder att det inte är lika lätt att få ett nytt amorteringsfritt bolån. Däremot får varje bank välja hur amorteringsreglerna ska utformas för befintliga lån.

I de flesta fall få du behålla din nuvarande amortering vid omförhandling av befintliga bolån. Om du vill låna till renovering kan du få behålla din nuvarande amortering på den befintliga delen, men det nylånet kommer att omfattas av de nya amorteringskraven. Vid köp av ny bostad med nytt lån kommer du att behöva amortera enligt de nya kraven.

Det betyder att du måsta amortera minst 2% av dit lån per år om bolånet överstiger 70% av bostadens värde. När bolånet har sjunkit under 70% måste du amortera minst 1% per år till dess att belåningsgraden når 50% av bostadens värde. Amorteringskravet gäller dock inte på nyproduktion av bostäder under de kommande fem åren.

Trots att amorteringskravet betyder att många hushåll kommer att ha högre utgifter än innan kravet trädde i kraft så ska du inte se amorteringskravet som en extra och stor kostnad. Istället bör du se det som ett sparande. Ju mer du amorterar av bolånet, desto lägre blir räntekostnaden och dina månadsbetalningar blir lägre på sikt. Det ger dig ekonomisk trygghet i framtiden och minskar risken att räntehöjningar kommer att leda till betalningssvårigheter.

Du blir även successivt skuldfri. Att bli satt i skuld kan kännas som en stor vikt över huvudet och då är det skönt att kunna se möjligheten till en framtid när skulden är avbetald.

Olika sätt att amortera ditt bolån

När du ansöker om ett bolån ska du då även tänka på hur du vill amortera av lånet. Det är inte bara amorteringsbeloppet som du måste bestämma men även vilken typ av amorteringsplan du vill välja. Det finns nämligen två typer av amortering vid bolån – rak amortering och annuitet.

Vid varje avbetalningstillfälle betalar du av två olika delar av lånet. En del av återbetalningen täcker periodens räntekostnader och den andra delen går till att betala av lånet. Amorteringsdelen och räntedelen varierar under bolånet löptid beroende på vilken typ av amorteringsplan du har.

Rak amortering

Vid rak amortering betalar du samma amorteringsbelopp vid varje betalningstillfälle. Utöver det tillkommer räntedelen. Eftersom räntan som betalas är högre vid början av lånet betalar du en högre månadskostnad i början för att successivt betala mindre i takt med att det återstående lånebelopp minskas.

Om du göra extra amorteringar minskas räntekostnaden i snabbare takt och du kan betala av ett obundet lån i förväg utan extra kostnader. Om räntan ändras vid rak amortering ändras även din månadskostnad upp eller ner.
Billede1

Annuitet

Om du tecknar ett annuitetslån betalar du samma totalsumma varje gång under en bestämd period. Räntan utgör en större del av månadsbeloppet i början av löptiden för att minskas under löptiden.

Vid extra amorteringar av ett annuitetslån kan två saker händer. Det första är att du behåller din nuvarande månadskostnad och förkortar löptiden. Med bibehållen annuitet kan räntehöjningar ställa till problem eftersom en större räntekostnad innebär minskad amorteringstakt och förlänger löptiden. Stora räntehöjningar kan till och med göra att räntedelen blir större än hela månadsbeloppet. Då måste du omförhandla om bolånet för att fortsätta att amortera på lånet.

Du kan även ha ändrad annuitet, vilket betyder att löptiden inte ändras och månadsbetalningen justeras neråt vid extra amortering och räntesänkningar samt justeras uppåt vid räntehöjningar. Nackdelen med ändrad annuitet är att du inte vet i förväg vad månadskostnaden kommer att bli, men fördelen är att du vet precis när bolånet kommer att vara helt återbetalat.

Billede2