10 tips innan du lånar pengar

kreditupplysning

Innan du tar ett lån är det en del saker du bör ha koll på.

Det kan dock vara lite svårt att få en bra överblick. Därför har vi här på sidan samlat massor av olika tips, som kan hjälpa dig i din låneprocess. 

Du får reda på:

  • 10 tips innan du lånar
  • Hur du minskar riskerna med lån
  • Hur du kan jämföra lån

På så sätt är du mer förberedd innan du ska ta ett lån och kan få bättre villkor.

Här är våra 10 tips innan du lånar:

1. Hur mycket kan du låna?

Att låna är inte gratis och därför bör du göra en budget först för att vara säker på hur mycket du faktiskt har råd att låna. På så vis kan du får en översikt över hur mycket du kan betala av på lånet varje månad.

2. Jämför lån 

För att hitta billiga lån och det bästa för dig, bör du jämföra flera långivare och lånealternativ. Detta kan du snabbt och enkelt göra här på Fair-laan.se. Du tar utgångspunkt i din egen ekonomi och kan anpassa sökningen efter om du till exempel har betalningsanmärkningar eller vill låna utan UC. Längre ned kan du läsa om hur du jämför lån steg för steg.

3. Ojämn inkomst 

Är du timanställd eller har en ojämn inkomst av andra anledningar, bör du ha lite extra utrymme i din budget. Räkna på minst möjliga inkomst och välj lån och avbetalningsplan efter det. Det är bättre att betala av under en längre tid, än att riskera att inte kunna avbetala lånet. 

4. Teckna låneskydd 

De flesta långivare erbjuder låneskydd. Med ett låneskydd får du hjälp med månadsbetalningarna om du skulle bli sjukskriven eller bli av med jobbet. Vid dödsfall betalas hela lånet av. Det kostar lite extra, men är en försäkring som är väldigt prisvärd och bra att ha. 

5. Ta inte lån för att betala av andra lån 

Det är ingen bra idé att ta ett snabblån för att betala av andra befintliga lån. Detta resulterar nästan alltid i en negativ spiral som i slutändan kostar mer än det smakar. Om du däremot har flera snabblån, kan du med fördel slå ihop dem till ett större lån med lägre ränta.  

6. Låna endast om du verkligen behöver 

Låna inte till onödiga saker såsom shopping eller nöjen om du verkligen inte måste. Det är bättre att spara och sedan köpa det när du har råd. Att låna bör vara ett sista alternativ om du inte kan få ihop pengar till något du verkligen behöver. Att låna är aldrig gratis och därför betalar du mer än det du fick ut av lånet. 

7. Kontrollera alltid avgifterna på lånet

Det tillkommer nästan alltid avgifter på ett lån såsom aviavgifter, startavgift med mera. Det är viktigt att du vet hur mycket dessa avgifter ligger på, innan du tecknar lånet. Du kan jämföra lånens effektiva ränta, eftersom den inkluderar alla kostnader för lånet under första året. De flesta långivare har alla sina avgifter specificerat på deras hemsida, så att du precis kan se vilka avgifter du ska betala. Hos vissa långivare kan du låna pengar utan ränta och minska dina lånekostnader.

8. Låna aldrig på impuls

Att ta ett lån bör vara ett beslut som är noga övervägt. Du bör aldrig låna på impuls då detta kan resultera i att du drar förhastade slutsatser. Kanske du inte har kollat lånen ordentligt och får ett dyrt lån eller ett lån med villkor som inte passar dig och din ekonomi.

9. Var inte för optimistisk

Det är lätt att bli för optimistisk när det handlar om hur mycket du ska betala på ditt lån varje månad. Din avbetalningsplan måste vara realistisk och stämma överens med din budget, så du är säker på att du kan betala tillbaka ditt lån.

10. Betala av så snabbt som möjligt

Du bör, som tidigare nämnt, vara realistisk när det kommer till vad du kan betala av på ditt lån varje månad. Dock bör du se till att betala av lånet så snabbt din ekonomi tillåter. Ju längre tid det tar för dig att betala av lånet, ju mer ränta kommer du att betala. Det vill säga, ju snabbare du betalar, ju billigare blir lånet.

Minska riskerna när du lånar

Att ta ett lån innebär alltid en risk. Den största risken du utsätter dig själv och din ekonomi för, är att du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Om du har tagit ett lån och märker att du inte kan betala tillbaka bör du så snart som möjligt, innan förfallodatum, kontakta långivaren och förklara din situation.

De flesta långivare är mycket förstående och hjälpsamma och försöker då att lägga om ditt lån, så att du inte hamnar i betalningssvårigheter.

Det är nämligen en jobbig och tråkig process för både dig och långivaren om ärendet måste skickas vidare till inkasso.

Du kan minska riskerna när du lånar genom att vara försiktig.

Här är två tips som kan hjälpa dig:

  1. Tänk innan du köper på kredit. Ibland kan du köpa på kredit utan ränta under en period. Dessa lån kan underlätta inköp av dyra hushållsapparater, men kontrollera villkoren noga innan du tecknar avtalet. Ibland tillkommer aviavgifter och om du betalar ränta, blir räntan ofta högre än vid andra typer av lån.
  2. Samla dina små, dyra lån. Om du har flera små lån eller krediter kan du hålla ner månadskostnaden genom att teckna ett större lån med lägre ränta och längre löptid. Med en månadsbetalning istället för flera, blir kostnaden varje månad mindre. Detta kan du göra hos till exempel Lendo .

Jämför lån – steg för steg

När du jämför lån vill du förstås få det bästa lånet med lägst kostnad.

Innan du jämför kostnader, bör du först jämföra lånens villkor. Olika långivare har olika grundkrav när det gäller minimum ålder, inkomst och tidigare ekonomisk historik.

Här kommer 5 saker som du bör kolla på och jämföra innan du ansöker:

Ålder

Om du är ung bör du först jämföra åldersgränserna för olika lån. De flesta långivare är beredda att bevilja lån till personer som har fyllt 18 år, men det finns långivare som har en högre åldersgräns. Det kan också finnas långivare som har en övre gräns på till exempel 75 år.

Inkomst och anställning

De flesta långivare har krav på minimum inkomst och/eller anställningsform.

Om du vill ta ett SMSlån är kraven lägre. Anställningsform spelar då oftast ingen roll och din årsinkomst behöver oftast inte vara högre än 50 000 kronor.

Om du istället vill ta ett privatlån på ett högre belopp, måste du ofta ha en årsinkomst från fast anställning eller pension som överstiger 100 000 eller 120 000 kronor. Däremot godkänner vissa långivare även inkomster som studielån eller A-kassa.

Kontrollera noga vilka inkomstkällor som är godkända hos just den långivare du väljer.

Se även: Hitta ditt snabblån här
Sveriges bästa snabblån samlade på ett och samma ställe. Jämför och hitta det som passar just dig bäst…

Lånebelopp

Olika långivare erbjuder olika typer av lån. En långivare som specialiserar sig på SMSlån kanske erbjuder lån på högst 5 000 kronor, medan en långivare som specialiserar sig på privatlån kanske inte erbjuder lån under 5 000 kronor. Ditt önskade lånebelopp påverkar därmed vilka långivare du kan vända dig till.

Löptid

När du vill ta ett lån är det viktigt att jämföra löptid.

Speciellt när du vill ta ett SMS lån. De flesta SMS-långivare erbjuder 30, 60 eller 90 dagars löptid, men har olika gränser för hur mycket du kan låna beroende på vilken löptid du väljer. En SMS-långivare kanske tillåter endast 30 dagars löptid för lån på 4 000 kronor, medan en annan låter dig välja mellan 30 dagar och 60 dagar.

Även privatlån med längre löptid bör jämföras. Vissa långivare erbjuder högst 10 års löptid och andra erbjuder upp till 15 år. Här bör du se över din ekonomi för att vara säker på att du kan betala tillbaka varje månad.

Lånekostnader

Sedan ska du jämföra alla lånekostnader – både ränta och fasta avgifter.

De flesta SMS-långivare anger den totala kostnaden i deras erbjudande, vilket underlättar jämförelsen av SMS lån, oavsett löptid.

Vid privatlån kan du jämföra den effektiva räntan, eftersom den inkluderar alla kostnader under 1 år. Lån med längre löptid har dock högre totala kostnader än lån med kortare löptid.

Så för att få en rättvis jämförelse när du använder den effektiva räntan som jämförelsefaktor, bör du endast jämföra lån med samma löptid.

Andreas Linde
Av
Andreas Linde har mer än 7 års erfarenhet av lånemarknaden och vet allt om ÅOP, livränta, serielån, refinansiering och andra relevanta begrepp inom lånebranschen.
Fairlån > Låna pengar > 10 tips innan du lånar pengar

Senaste nytt